Forradalom-dosszié: Petre Roman is az emberiesség ellen cselekedett?

Kiterjesztette a Petre Roman elleni bűnvádi eljárást az 1989-es forradalom ügyében – közölte a legfőbb ügyészség csütörtökön. A volt miniszterelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

A legfőbb ügyészség szerint a vizsgált időszakban Petre Roman tagja volt a Nemzeti Megmentési Front tanácsának, 1989. december 26-ától pedig miniszterelnöki tisztséget töltött be. A katonai ügyészek úgy vélik: Petre Romannak a Nemzeti Megmentési Front tanácsa megalapításától volt meghatározó szerepe a testületben. Így Ion Iliescu volt államfőhöz, valamint Gelu Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyetteshez – az ügy másik két gyanúsítottjához – hasonlóan, olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását hagyta jóvá, amelyek célja a diverziókeltés volt.

Így például a vádlottak nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba, a televízió révén pedig folyamatosan arra szólították fel a civil lakosságot, hogy aktívan vegyen részt a jelentős célpontok védelmében. Minderre az ügyészek szerint olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon félrevezették a lakosságot. Terrortámadásról szóló álhíreket terjesztettek, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett – tájékoztatnak az ügyészek

Petre Roman: „Ártatlan vagyok!”

Ártatlannak vallja magát, és tiszta a lelkiismerete – nyilatkozta Petre Roman a legfőbb ügyészségről való távozásakor.

„Nekem teljesen tiszta a lelkiismeretem. Olyan emberként, aki készen állt akár az életét is feláldozni, és egy tisztességes pályát tudhat maga mögött, azt hiszik, akartam, hogy akár egy csepp vér is folyjon?” – méltatlankodott a politikus, aki abszurdnak és groteszknek nevezte az ellene felhozott vádakat.

„December 21-ől 22-re virradó éjszaka a barikádokon ránk lőttek. A 81 jelenlévőből 39 főt lemészároltak. Én életben maradtam, mert Isten életben tartott – más magyarázatot erre nem találok. És önök szerint lehetséges, hogy 24 órával később már egy összeesküvő csoport tagja voltam, amely több száz ember halála árán átvette a hatalmat? Ez abszurd és groteszk” – fogalmazott Petre Román. Hozzátette: szerinte tisztázni kell, kik adtak akkor parancsot a katonai intézkedésekre.

Klaus Johannis államfő áprilisban hagyta jóvá, hogy a legfőbb ügyészség emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indítson Ion Iliescu, Petre Roman és Gelu Voican Voiculescu ellen az 1989-es forradalom ügyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?