Kövesi: kihívás a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése

Románia számára jelenleg a legnagyobb kihívás a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése – hangsúlyozta a korrupcióellenes főügyész, Laura Codruţa Kövesi az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) székhelyén, New Yorkban.

Az ENSZ korrupcióelleni egyezménye (UNCAC) elfogadásának 15. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Kövesi rámutatott: Romániában az utóbbi időben több kísérlet is volt a korrupcióellenes törvények módosítására, megpróbálták korlátozni az ügyészek munkáját, illetve megkíséreltek megszüntetni bizonyos tettek büntethetőségét. Hozzátette, arra is volt példa, hogy megtagadta a parlament korrupcióval vádolt politikusok mentelmi jogának megvonását, ugyanakkor hamis hírekkel és nyilatkozatokkal próbálták gyengíteni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. 

„Jelenleg a legnagyobb kihívás Romániában a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése, valamint a stabil törvényi keret. Ezek alapvetően fontosak ahhoz, hogy a korrupcióellenes ügyészek munkája hatékony legyen” – fogalmazott a DNA főügyésze.
Kövesi emlékeztetett: Románia 2004-ben írta alá az ENSZ korrupcióelleni egyezményét, amikor általános, rendszerszintű jelenség volt a korrupció az országban. Az elmúlt 15 évben azonban sok minden megváltozott ezen a téren. Hozzátette: az elmúlt öt esztendőben 68 magas állami tisztségviselőt, köztük 14 minisztert, valamint 53 képviselőt és szenátort állított bíróság elé a DNA, és 2,3 milliárd dollár értékben helyezett zár alá javakat.

„Az egyezmény három fontos ajánlása vezetett ehhez a radikális változáshoz: a hatékony büntetőjog, a korrupciós bűncselekményekre szakosodott ügyészség létrehozása, valamint a feddhetetlen és független igazságszolgáltatási rendszer. Az igazságügyi rendszer függetlensége nem kiváltság a bírák és ügyészek számára. Ez alapvető elv minden demokratikus társadalomban” – vélte Kövesi az ENSZ rendezvényén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?