Dăncilă: a kormány fejlesztené a mezőgazdasági szektort

A kormány szándéka az, hogy az új politikák által a mezőgazdasági szektor a gazdasági fejlődés hajtómotorjává váljék – nyilatkozta szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök a mezőgazdászok konferenciáján.

„A mezőgazdaság és a romániai falvak fejlesztése abszolút prioritásként szerepel a kormányprogramban. Azt szeretnénk elérni, hogy az új mezőgazdasági politikák által a mezőgazdaság a gazdasági fejlődés hajtómotorjává váljék és munkahelyet biztosítson a vidéki környezetben élők számára, jövedelmet biztosítva a mezőgazdászoknak és megakadályozva a falvakból történő elvándorlást. Azt szeretnénk elérni, hogy korszerűsítsük a mezőgazdaságot, hogy egészséges élelmiszereket állítson elő, és ezáltal a belföldi piacon teret nyerjünk, a mezőgazdaságban dolgozóknak megfelelő életszínvonalat biztosítsunk, csökkentsük az importot és növeljük az exportot” – nyilatkozta a kormányfő a mezőgazdászok országos konferenciáján.

Dăncilă elmondta: sikerült idejében kiutalni a mezőgazdasági támogatásokat, de növelni szeretnék a továbbiakban az európai uniós támogatások lehívását is. A kormányfő a résztvevőknek arról is beszélt, hogy a nemsokára létrejövő Romániai Kereskedőház közvetítői szerepkört tölthetne be a növénytermesztők és állattenyésztők által előállított termékekkel való kereskedelemben. Az intézmény feldolgozó vagy begyűjtő központokat hozna létre és a mezőgazdászok nevében szerződéseket alkudhatna ki az exportőrökkel vagy belföldi felvásárlókkal. 

A címlapfotó forrása: TSD Ialomița Facebook-oldala

Kapcsolódók

Kimaradt?