Johannis a kormánynak: van pénz év végéig a fizetésekre?

Klaus Johannis államfő felszólította a kormányt, közölje világosan, milyen tervei vannak a nyugdíjrendszer második pillérével, a kötelező magánnyugdíjalappal, illetve hogy van-e elegendő pénz az államkasszában az idei bérek és nyugdíjak kifizetésére.

"A kormánynak és a Szociáldemokrata Pártnak nyilvánosan világos és jól dokumentált választ kell adnia két kérdésre: Mi a tervük a nyugdíjrendszer második pillérével? (...) Van-e még pénz az év végéig esedékes nyugdíjakra és fizetésekre?" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. 

Az államfő szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a kormány képviselői "totális a zűrzavart" okoztak a nyugdíjrendszer második pillérével kapcsolatos nyilatkozataikkal.

"Egy ideje beszélnek a nyugdíjrendszer második pilléréről. Sajnos még a PSD-sek is ellentmondanak egymásnak. Egyszer megszüntetik, máskor nem szüntetik meg, hol felfüggesztik a befizetéseket, hol nem függesztik fel, egyszer azt mondják, hogy létezik egy tervezet, amelyet felvállaltak, aztán hogy nem létezik ilyen. Teljes a zűrzavar. Az emberek azt kérdezik: Miért keltettek ilyen bizonytalanságot a PSD-sek, mi a céljuk ezzel? Nem értettek egyet egymással? Nehezen hihető. Egyesek még azt a kérdést is felteszik, hogy ha felfüggesztik a második pillérbe történő befizetéseket, azokat az összegeket, amelyek már nem a második pillérbe fognak befolyni, talán egyébre fogják használni? Nem tudom" - mondta Johannis.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn határozottan cáfolta, hogy pártja a kötelező magánnyugdíjalap felszámolására vagy a megtakarítások "államosítására" készülne, nyilatkozatából viszont az derült ki, hogy a kormány eltörölné a magánnyugdíj-hozzájárulás kötelező jellegét, és a munkavállalók választására bízná, hogy a járulékbefizetésük egy részét a magánnyugdíjalapjukat kezelő biztosítótársasághoz irányítják-e.

Baj van az uniós alapok lehívásával

Az államfő ugyanakkor figyelmeztette  a kormányt, hogy foglalkozzon komolyabban az európai uniós alapok lehívásával. "Kár lenne nem felhasználni ezt a pénzt, amelyet fejlesztésekre utaltak ki" - hangsúlyozta az elnök a Cotroceni-palotában adott keddi sajtónyilatkozatában.

Klaus Johannis kifejtette: a 2014-2020-as költségvetési ciklusban Románia elméletileg 31,3 milliárd euró európai pénzt használhat fel, mind ez ideig azonban mindössze 4,9 milliárd eurót hívott le, azaz az összeg 15,8 százalékát.  "Egy költségvetési ciklus hét év. Jelenleg a 2014-2020-as költségvetési ciklusban vagyunk. Elmúlt az időszak fele, és a 31 milliárd euróból még 5 milliárdot sem használtunk fel" - mondta az elnök. Hozzátette: ezek az adatok az Európai Bizottság és a román kormány hivatalos honlapjáról származnak. 

"Azért, hogy pontos információkkal tudjak szolgálni, rákerestem ezekre a román kormány és az Európai Bizottság honlapján. A román kormány legutóbb február 2-án töltött fel ezzel kapcsolatos adatokat. Most majdnem az év felénél járunk. Nem világos, hogy a kormány miért nem frissíti a honlapját. Egyesek azt fogják hinni, hogy valami rejtegetnivalója van, mások meg azt gondolhatják, hogy egyéb dolga volt, mint a tájékoztatás" - jelentette ki az államfő, megjegyezve: az Európai Bizottság honlapján naprakész adatokat talált. 

Az elnök kifejtette: a 31 milliárd euróból kb. 23 milliárd euró kohéziós alap, 8 százalék a mezőgazdaság támogatására fordítható, a többi a kisebb alap. Rámutatott: "nem kötelez senki, hogy a kohéziós alapokat egy bizonyos célra költsük el, ezek olyan pénzalapok, amelyeket Románia fejlesztésére lehet fordítani". 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?