Közigazgatási törvénykönyv: a prefektusok és az alprefektusok közméltóságok lesznek

A közigazgatási törvénykönyv kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság úgy döntött hétfőn, hogy a prefektusi és az alprefektusi tisztség közméltóság lesz, és nem magas rangú köztisztviselő, mint jelenleg.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői, Florina Presadă és Victor Paul Dobre kitartottak amellett, hogy a prefektusnak köztisztviselőnek kell maradnia, mert szerintük, egy politikailag kinevezett prefektus nem merne eljárást indítani saját pártjának polgármesterei ellen.

Ezzel szemben Cseke Attila RMDSZ szenátor úgy érvelt, hogy az ő megyéjében mindig is politikai alapon nevezték ki a prefektusokat. "Véget kell vetni ennek a képmutatásnak. Ha a kormány képviselője, akkor a kormány nevezi ki, akkor viszont közméltóságnak kell lennie" - nyomatékosított Cseke. Pavel Marian osztotta ezt a véleményt. "Vessünk véget a képmutatásnak" - javasolta a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora is.

Az elfogadott cikkelyek szerint a prefektus a kormány képviselője helyi szinten. A kormánymegbízott szavatolja a törvény és a közrend betartását helyi szinten, vezeti a minisztériumok és a kormány alárendeltségébe tartozó többi központi közigazgatási intézmény dekoncentrált közszolgálatait, ellenőrzi a megyei tanács, a helyi tanács vagy a polgármester döntéseinek törvényszerűségét. A prefektus munkáját egy vagy két alprefektus segíti. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?