Dragnea is megszólalt a magánnyugdíjalap ügyében

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tervez olyan intézkedéseket hozni, amelyek a nyugdíjrendszer második pillére, azaz a kötelező magánnyugdíjalap felszámolásához vezethetnének - közölte hétfőn Liviu Dragnea elnök.

A PSD vezetője határozottan cáfolta azokat az információkat, miszerint a kormány július 1-jétől felfüggesztené a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket. A téma kapcsán Dragnea felolvasta a büntető törvénykönyvnek a hamis információközlésről szóló cikkelyét.

"Egy ilyen, száz százalékban hamis információ gazdasági és társadalmi szempontból is destabilizálhatja Romániát, és sértheti a nemzetbiztonságot. Nem tudom, mit mondott az Országos Előrejelzési Bizottság elnöke, de a kormányzás a parlament által jóváhagyott kormányprogram alapján történik, amely nyilvános" - fogalmazott Dragnea. 

A pártelnök hozzátette, alakulatának két célkitűzése van e tekintetben: az egyik, hogy a munkaügyi miniszter mielőbb zárja le azt az elemzést, amelynek alapján pontosan tájékoztatni tudják az állampolgárokat a nyugdíjalapok hozamáról, a másik pedig hogy ezen információk birtokában mindenki eldönthesse: nyugdíjjáruléka teljes egésze az államnál marad, vagy egy része átkerül a magánbiztosítókhoz, ahogyan az jelenleg is történik.

Dragnea nyomatékosította: a kormány nem tervez olyan intézkedéseket hozni, amelyek a második pillér felszámolásához vezethetnek. 

Az információ - amelynek értelmében 2018. július 1-je és december 31-e között a bruttó jövedelem 3,7 százalékáról 0 százalékra csökkenne a magánnyugdíj-alapoknak átutalt összeg - az idei évre vonatkozó törvényalkotási programban jelent meg, amelyet feltöltöttek a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium honlapjára. Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban tagadta, hogy ilyen intézkedésre készülne a kormány. A tárcavezető azt mondta, ez az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) javaslata, a kabinet azonban nem ért egyet vele. 

A CNP elnöke hétfőn rámutatott: a bizottságnál számos felmérést, belső elemzést készítenek, a magánnyugdíjalappal kapcsolatos információk is egy lehetséges forgatókönyvből kiragadott adatok. Ion Ghizdeanu azt állítja, "tévedésből került be a kettes pilléről szóló sor" a honlapra feltöltött dokumentumba."Tévedés történt, amelyet felvállalunk" - tette hozzá. 

Kifejtette: az általa vezetett intézmény nem terjesztett elő ilyen intézkedésről szóló javaslatot, a témáról egyelőre csak tárgyalnak a CNP-n belül, végleges döntés még nem született. "Még nem tudjuk, hogy javasolni fogjuk-e ezt vagy sem. Majd meglátjuk" - fogalmazott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?