Băsescu: az államfő nem válthatja le a miniszterelnököt

Klaus Johannis államfő akkor sem válthatja le a miniszterelnököt, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban feljelentése nyomán esetleg bűnügyi kivizsgálás indulna ellene, mert az alkotmány erre nem ad felhatalmazást - jelentette ki vasárnap este Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

Băsescu szerint a miniszterelnököt felfüggeszthetik 45 napra, az elnök azonban nem adhat ki a menesztésére vonatkozó rendeletet.

'Az alkotmány 107-es cikkelye világosan fogalmaz: az államfő nem válthatja le a miniszterelnököt. S akkor azt mondják: 45 napra felfüggesztik. Na és? Valakinek ki kell adnia egy rendeletet, hogy leváltja a kormányfőt. De az elnök ezt nem teheti meg. Megtehetné a parlament, de csak egy bizalmatlansági indítványt követően. Tehát a miniszterelnököt csak a parlament válthatja le. Az ellenzék ugyan kezdeményezhetne egy bizalmatlansági indítványt, de szóba sem jöhet, hogy a jelenlegi többség ezt megszavazza a parlamentben, mi több, egy ilyenből a miniszterelnök még a mostaninál is erősebben kerülne ki' - nyilatkozta Băsescu a România tévé műsorában.

A volt államfő hozzátette: ha lett volna erre lehetősége, leváltotta volna Călin Popescu-Tăriceanu és Victor Ponta volt miniszterelnököket. Băsescu szerint 'ha be akarják tartani az alkotmányt', nem indíthatnak eljárást a miniszterelnök ellen. Az alaptörvény szerint ugyanis a kormányfő ellen csak a parlamenti házelnökök és az államfő kérhet bűnügyi kivizsgálást.

A volt államfő úgy véli: Klaus Johannis 'kompromittálná magát', ha belemenne ebbe a játékba, mert az alkotmány világosan leszögezi, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem válthatja le a miniszterelnököt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?