Korodi: a kisebbségvédelem RMDSZ-prioritás a közelgő uniós elnökség idején

A kisebbségi törekvések európai megismertetése az egyik legfőbb prioritása lesz az RMDSZ-nek Románia EU-elnöksége idején – közölte Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője Bukarestben. Hozzátette:  több szakterületre kiterjedő konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, amelyeket az elnökség országos stratégiájának részévé teszi.

„Románia EU-elnöksége csak akkor lehet teljes, ha érdemben foglalkozik a kisebbségügyekkel is. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy az európai politikai közgondolkodás előterébe helyezze az európai nemzeti kisebbségek törekvéseit” – vélte az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége Románia számára hatalmas lehetőséget és egyben felelősséget is jelent.

Mindezt Korodi Attila azt követően mondta, hogy részt vett az EU-elnökséget előkészítő egyeztetésen, amelyen jelen voltak a parlament, illetve a kormány képviselői. Ez utóbbinak az EU-s ügyekért felelős minisztere mellett jelen voltak a szaktárcák EU-elnökség előkészítéséért felelős államtitkárai. A parlament részéről a külügyi bizottság és a parlamenti különbizottságok tagjai vettek részt az tárgyaláson.

Az RMDSZ képviseletében a képviselőházi frakcióvezető több témakör beemelését is szorgalmazta a stratégia prioritásai közé. „Kisebbségvédelmi csomagunkban olyan konkrétumok szerepelnek az alapvető emberi jogok betartása mellet, mint az őshonos és nemzeti kisebbségek jogainak bővítése és védelme: a meglévő törvények betartásának számonkérése, és a jogkörök szélesítése” – sorolta Korodi a javaslatokat. Arra is kitért, hogy szerinte fontos tovább mélyíteni az európai párbeszédet az RMDSZ Minority SafePack kezdeményezése kapcsán.

Az oktatás, a nők jogai és az örökségvédelem is elsődleges

Az oktatás és nevelés terén a szövetség az anyanyelven történő oktatást és az etnikumközi kapcsolatok megerősítését, a nemzeti közösségek kultúrájának kölcsönös megismerését szorgalmazza. „Javaslatunkban kiemeltük az isztambuli egyezmény mielőbbi törvényerőre emelését Romániában, valamint a nők munkaerőpiacon való részvételének növelését. Továbbá nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a kulturális európai örökségünk védelmére és megőrzésére, szorgalmazzuk a regionális, közép-európai térségek közötti hangsúlyos egyeztetését európai kérdésekben” – tájékoztatott Korodi a további prioritásokról.

Az alsóházi frakcióvezető azt is kifejtette: Romániában még hatalmas a lemaradás az európai irányelvek és politikák alkalmazása terén. Ezért az elnökséget előkészítő időszakban Románia részéről legalább olyan mértékű erőfeszítésre van szükség, mint a csatlakozást megelőző időszakban. Ehhez az RMDSZ is minden eszközével hozzá fog járulni – mondta Korodi. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?