Közigazgatási törvénykönyv: jövő héten vitatják meg az RMDSZ közel száz módosítását

Pontot tett szerdán a parlamenti különbizottság a közigazgatási törvénykönyvtervezet módosítása általános vitájának végére. A bizottság jövő héttől tárgyalja a beérkezett módosító javaslatokat, köztük az RMDSZ által benyújtott 95 módosítást is. A törvénycsomag-tervezet végleges formája várhatóan három héten belül kerül a szenátus plenáris ülése elé, ahol az is tét, hogy az RMDSZ kifogásait figyelembe véve csökken-e a prefektusok hatásköre.

Az RMDSZ valós decentralizációt és önkormányzatiságot, valamint a prefektusok hatáskörének korlátozását szeretné. „A jogszabály hosszú távon meghatározza az önkormányzatok működését, ezért nem mindegy, hogy olyan törvényt sikerül-e elfogadni, amely valóban lényegesen decentralizál, és ezáltal egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi a helyi közigazgatás munkáját, vagy tovább központosít, és olyan hatáskörökkel ruházza fel a prefektusokat, amelyek túllépik az alkotmányossági keretet” – idézi a közlemény Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőt.

Az RMDSZ politikusai korábbi nyilatkozataikban is világossá tették: nem értenek egyet a prefektus hatáskörének bővítésével, amely egy másik fontos pontja a közigazgatási törvénykönyv módosításának. Cseke Attila közleményében arra tér ki, hogy a törvénykönyv tervezete jelenlegi változatában olyan jogköröket biztosít a kormány helyi képviselőinek, amelyek alaptörvénybe ütköznek, és ahelyett, hogy szűkítenék, bővítik a hatásköreit. „Nem lehet a prefektus a törvényesség szavatolója, hiszen erre nincs alaptörvényi felhatalmazása. Nem vizsgálódhat az önkormányzatok székhelyén közigazgatási dokumentumok törvényességének ellenőrzése jogcímén, és az sem indokolt, hogy előre értesítést kapjon minden minisztériumi ellenőrzésről, amely a megyében történik” – sorolta kifogásait Cseke Attila.

Az RMDSZ módosító javaslatai az önkormányzatokat is segítenék.  A szövetség szerint ugyanis „nem fér bele” például az, hogy a helyi és megyei önkormányzatok csak olyan határozattervezeteket vitathassanak meg, amelyet az önkormányzat jegyzője pozitívan véleményezett. „Emellett bonyolultnak tartjuk a helyi és megyei önkormányzati vezetők, tanácsosok mandátumának érvényesítéséről szóló előterjesztést. Számos olyan dokumentumot kérnének a mandátumigazoláshoz, amelyet eddig nem kellett benyújtani” – véli közleményében Cseke Attila. Hozzátette, az RMDSZ kifogásolta azt a tervezett módosítást is, amely megkönnyítené az alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök leváltását.

A most lezárult különbizottsági általános vita során a belügyminisztérium ismertette a tervezet fontosabb rendelkezéseit, illetve meghallgatták az önkormányzatok, valamint a prefektúrák képviselőit, a Köztisztviselők Országos Ügynökségének vezetőit, illetve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség elnökét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?