Letöltendő börtönbüntetést kér a DNA Alina Bicára és Dorin Cocoşra

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei szerdán a legfelsőbb bíróságon letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt vezetőjére, Alina Bicára és Dorin Cocoş üzletemberre az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben zajló tárgyaláson.

A DNA ügyésze Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu, Stelian Gheorghe és Ionuţ Florentin Mihăilescu vádlottak számára a törvény által megszabott büntetés maximumához közel álló, míg Oana Vasilescu és Lăcrămioara Alexandru számára a minimális mértékű büntetést kérte. 

Dorin Cocoş ellen letöltendő, de csökkentett mértékű szabadságvesztést kért az ügyész, mert együttműködött a hatóságokkal. Alin Cocoş számára felfüggesztettet javasolt a DNA.  A vádhatóság kérte, hogy kobozzák el azt a snagovi telket, amelyet a vád szerint Alina Bica kapott Ionuţ Mihăilescu révén, valamint a Dorin Cocoştól kapott 10 millió eurót. A vádlottaknak a DNA javaslata alapján összesen mintegy 300 millió lejt kell majd visszafizetniük. 

Alina Bicát, aki a tettek elkövetése idején államtitkár és az igazságügyi minisztérium képviselője volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság központi bizottságában, különösen súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják. 

A DNA szerint 2014 júniusában Alina Bica - volt tanácsosán, Ionuţ Mihăilescun keresztül és vele egyenlő arányban - 4.425 négyzetméteres telket kapott Ilfov megyében, Snagovon, cserében azért, hogy 2011 márciusában közbenjárt egy bukaresti telekért megítélt kártalanítás ügyében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?