FRISSÍTVE - Jeruzsálem-vita: behívatták az elnöki hivatalba a külügyminisztert

Behívatta Klaus Johannis államelnök Teodor Meleșcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot kérjen arra: miért határolódott el Románia a hétvégén az uniós országok izraeli külképviseletének Jeruzsálembe költöztetésével kapcsolatos közös nyilatkozatától. A találkozó kedden lesz a Cotroceni palotában – közölte az elnöki hivatal.  Viorica Dăncilă szerint azonban Klaus Johannisnak a kormányfő beleegyezését kellett volna kérnie ehhez. FRISSÍTÉS: A PSD elnöke szerint a miniszterelnöké az utolsó szó ebben az ügyben.

Kedden számol be Teodor Meleșcanu külügyminiszter az államfőnek arról, hogy az ország miért határolódott el attól a közös uniós nyilatkozattól, amelyet Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai biztosa tette volna közzé az EU-tagállamok Jeruzsálemre vonatkozó álláspontjáról, ha Magyarország, Csehország és Románia is támogatta volna a dokumentumot. Annak szövege tulajdonképpen egy elhatárolódás volt az USA döntésétől, amely május 14-én költözteti külképviseletét Jeruzsálembe.

Klaus Johannis szerint ez a döntés újabb bizonyítéka annak, hogy a PSD „tessék-lássék módjára” alakítja Románia külügyi kapcsolatait, anélkül, hogy a külügyi hatáskörökkel rendelkező államelnökkel konzultálna ezekben a fontos kérdésekben. „Románia ezzel az Európai Unió peremvidékére helyezkedik olyan országok mellé, amelyekről tisztelettel kell megállapítanom, hogy euroszkeptikusok. A PSD-vonalon érkező Európa-ellenes intézkedésekkel azt kockáztatjuk, hogy Európán kívülre kerülünk” – nyilatkozta az államfő a kérdésről. Hozzátette: magyarázatért a külügyminiszterhez fordul.

Viorica Dăncilă miniszterelnök is reagált az államelnök külügyminiszterhez intézett kérésére: ha Klaus Johannis minisztert hívat magához, arra a kormányfő beleegyezését kell kérnie – vélte. „Az államelnöknek telefonálnia kell, ha azt szeretné, hogy a kormány valamelyik minisztere Cotroceni-be menjen. Meleşescanu külügyminiszter értesített a találkozóról, azonban én nem egyezhetek bele egy olyasmibe, amiről az államelnök meg sem kérdez” – nyilatkozta Viorica Dăncilă.

FRISSÍTÉS: A PSD-elnöke szerint Viorica Dăncilának kell döntenie arról, hogy a külügyminiszter eleget tegyen-e Klaus Johannis kérésének. Liviu Dragnea közölte: az államfő nem miniszterelnök is egyben, "bármennyire zavarja is az, hogy a kormánynak önálló intézkedései vannak". Hozzátette: egyetlen alkalommal vett részt az államfővel és kormányfővel közös egyeztetésen, amelyen arról is döntés született, hogy a miniszterek behívatásáról a két intézmény vezetője egyeztet. „Ezt az államelnök soha nem tartotta be, így a miniszterelnök asszony dönt majd arról, hogy mi történjen ebben az esetben, létrejöjjön-e a találkozó” – reagált a PSD-elnök.

A címlapfotó forrása: ziare.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?