Várhatóan ősszel lesz a népszavazás és a PSD-s felvonulás a hagyományos családért

Egyelőre elnapolja a PSD azt a nagyméretűre tervezett bukaresti felvonulást, amelyet az alkotmány vonatkozó cikkelye módosításának apropóján szervezett volna a nagyobbik kormánypárt a „hagyományos” család fogalmának támogatására.

Erről azután nyilatkoztak a szociáldemokraták, hogy Klaus Johannis államelnök kijelentette: nem hirdeti ki a referendum-törvényt, hanem megóvja az alkotmánybíróságon. A felvonulás elnapolását a Digi 24 hírtelevízió műsorában Florin Iordache, a PSD képőviselője, korábbi igazságügyi minisztere jelentette be, mondván, hogy a tervezett népszavazást is – amelynek figyelemfelkeltő előzetes akciója lett volna a felvonulás – el kell napolni jogszabály hiányában.

Paul Stănescu, a PSD-alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: pártja nem mond le egészében az akcióról, azonban azt nem júniusban szervezik meg, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem az ősz folyamán. „Nem mondunk le róla, hiszen fontosnak tartjuk” – tette hozzá.

Ugyanezen a véleményen volt Liviu Dragnea PSD-elnök is, aki nem mondott pontos időpontot annak a felvonulásnak a megszervezésére, amelyet korábban ő maga jelentett be. A pártelnök szintén arra hivatkozott, hogy a referendum-törvényt még nem hirdette ki az államelnök.

Klaus Johannis államelnök két napja jelentette be, hogy megtámadja a jogszabályt az alkotmánybíróságon, mert nem elégedett azzal a változattal, amelyet a parlament kihirdetésre eljuttatott hozzá. A PSD április elején közölte, hogy „nagyméretű felvonulást” szervez az általa hagyományosnak nevezett család támogatására. A szociáldemokraták később árnyalták nyilatkozataikat, és pontosíottak:  a megmozdulást az alkotmánymódosítás, illetve a referendum-törvény kihirdetése kapcsán szervezik meg.

A címplafotó forrása: vice.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?