Megbírságolta Klaus Johannist az Országos Diszkriminációellenes Tanács

Kétezer lejre bírságolta meg szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD)  Klaus Johannist, mert politikusokra utalva (szabad fordításban) a „büntethető alakok” kifejezést használta egy korábbi sajtónyilakozatában. A CNCD elnöke, Asztalos Csaba az államfő megbírságolása ellen szavazott, mert szerinte ez a kijelentése bőven belefér a szólásszabadság gyakorlatába.

Klaus Johannist februárban panaszolta be a Lumea Justiției (Az igazságügy világa) nevű, többnyire igazságügyi témákkal foglalkozó portál. A február 15-i beadványukban idézték az államfőt, aki a Cotroceni-palotában egyebek mellett azt mondta: „néhány (...) büntethető alak összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”. A feljelentők szerint az ilyen kifejezések az EU-ban diszriminációnak számítanak.

A CNCD testülete szerdai ülésén 5-4-es szavazataránnyal döntött az államfő megbírságolása mellett. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba Klaus Johannis megbüntetése ellen szavazott. A Maszolnak elmondta, a feljelentésben kifogásolt román kifejezés nehezen fordítható magyarra, hiszen a román nyelvben sem használják személyekre, csupán magára a büntetőjog szakterületére.

„Négyen szavaztunk az ellen, hogy a kijelentés hátrányos megkülönböztetésnek minősüljön, és ezáltal büntetés kirovására alkalmas legyen, az államelnök kijelentése ugyanis bőven belefér a szólásszabadság gyakorlatába. Nem valamely hátrányos helyzetben lévő csoportra vagy közösségre vonatkozott, az államfő a politikusokra használta egy politikai beszédben, lévén ő maga is politikus” – magyarázta Asztalos.

Hozzátette: az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlata is szavatolja ezt a fajta szabadságot a közéletben. Szerinte a politikusoknak nyitottabbnak kell lenniük a kritikával szemben, még a kirívóbb kijelentések esetén is, főként ha azok nem érintik a magánéletet.

Az Államelnöki Hivatal közölte: Klaus Johannis politikai jellegűnek tekinti, ezért megfellebbezi a bíróságon a CNCD szerdai döntését.

Kapcsolódók

Kimaradt?