Vádat emeltek Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei vádat emeltek szerdán Gabriel Oprea volt belügyminiszter, nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes ellen, a Bogdan Gigină rendőr halálához vezető közúti baleset ügyében.

A vádhatóság közlemény szerint ugyanabban az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vádat emeltek a General MPM Impex kft.és ennek vezetője, Petre Mazilu ellen.

A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan-Cosmin Gigină 28 éves rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat Gabriel Oprea akkori belügyminiszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, miközben Oprea Cotroceni negyedbeli lakására tartott.

A vádhatóság szerint Gabriel Oprea volt az, aki hivatali tekintélyével rábírta a rendőrt, hogy nagyon gyorsan hajtson, ami halálos balesetéhez vezetett.

A baleset pillanatában Gigină 84 km/h sebességgel közlekedett, a sötétség és eső miatt rossz látási körülmények között, így nem vette észre az úttesten ideiglenesen, a General MPM Impex kft. által elhelyezett akadályokat. 

A DNA szerint a rendőr halálához az is hozzájárult, hogy az útburkolaton javítási munkálatokat végző General MPM Impex kft. nem jelezte megfelelőképpen az akadályt, a kijelzők nem fényvisszaverő anyagból készültek, és mindössze 11,5 méterrel voltak kitéve a munkálatok elé. Ezért a mulasztásért a vállalat vezetője, Maziliu Petre tehető felelőssé.

Az ügyészek több vagyontárgyat lefoglaltak a vádlottak tulajdonából. Az ügyet a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Gabriel Oprea azt nyilatkozta szerdán, hogy bízik benne, hogy "a bíróság visszaállítja a kétségbevonhatatlan igazságot", mégpedig azt, hogy ő ártatlan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?