Egymillió eurós óvadékot kell fizetnie Sebastian Vlădescunak

Klaus Johannis államelnök jóváhagyását követően megkezdődött a büntetőjogi eljárás Sebastian Vlădescu ellen. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) egymillió eurós óvadékot szabott ki az ügyében, amelyet a volt pénzügyminiszternek 10 napon belül kell folyósítania, ha szabadlábon akar maradni.

Az Agerpres úgy tudja: a volt tárcavezetőt kenőpénz két rendbéli elfogadásával és folytatólagosan elkövetett befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. A DNA szerint Vlădescu 2008-2009 között közel egymillió euró, 2010-2013 között pedig 2 182 000 euró összegű kenőpénzt fogadott el.

A volt pénzügyminiszter csupán egy azok közül a személyek közül, akiket ebben az ügyben vizsgálnak. Az ügyészek szerint ugyanis, 2005 és 2014 között több befolyásos, romániai illetőségű személy összesen körülbelül húszmillió euró kifizetésében állapodott megy egy külföldi vállalattal. Az illető személyek cserében biztosították a vállalatot arról, hogy az megbízatást kap a Bukarest és Konstanca közötti vasútvonal felújítására. A megegyezés másik tárgy az volt, hogy – a számlák időben kiegyenlítése esetén –, a vállalat megkapja egy másik, ugyancsak általa felújított vasútvonal befejezett munkálatai nyomán elmaradt áfa-hátralékot is.
A vállalat a román állami vasúttársaság közvetítésével kapta meg azokat az állami költségvetésből származó összegeket, amelyekből egy-egy bizonyos százalékot fizetett a gyanúsított személyeknek. 

Az Agerpres tájékoztatása szerint ugyanabban az ügyben bűnvádi eljárás folyik befolyással való üzérkedés miatt Cristian Boureanu volt képviselő, Mircea-Ionuţ Costea volt pénzügyminisztériumi hivatalnok, Mihaela Mititelu, a román állami vasúttársaság (CN CFR) vezetőségéhez közel álló személy, valamint Constantin Dascălu szállításügyi államtitkár ellen kenőpénz elfogadása miatt.

Sebastian Vlădescut 2005 augusztusában nevezték ki Tăriceanu-kormány pénzügyminiszterévé, amely tisztséget 2007 áprilisáig töltött be. Ekkor döntött a kormány a pénzügyminisztérium, illetve a Varujan Vosganian által vezetett gazdasági és kereskedelmi minisztérium egybeolvasztásáról, amelyben Vlădescu néhány hónapig államtitkári tisztséget töltött be, és ahonnan a minisztériumot továbbra is vezető Varujan Vosganiannal való összetűzése miatt távozott. 2011-ben került ismét a médiafigyelem középpontjába, amikor a verespataki aranybányászatot tervező, hírhedt Roșia Montană Gold Corporation tanácsadója lett. 

A címlapfotó forrása: Inquam Photos/Octav Ganea

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?