Zavaros és helyenként már-már nevetséges a közigazgatási törvénykönyv tervezete

A közigazgatási törvénykönyv tervezetének szövege pontatlan, zavaros, javaslataiban inkább a centralizációra törekszik és egyes pontjai már-már nevetségesek – értékelte a tervezetet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő.

Az új közigazgatási törvénykönyv megvitatására külön, képviselőkből és szenátorokból álló vegyes bizottságot hoztak létre, ugyanis az eddig elkészült dokumentumban foglaltakkal még a kormányzó pártok tagjai sem értenek egyet.

„Hihetetlenül furcsa helyzet ez, ugyanis évek óta készül a háttérben két dokumentum, amelyeket egyrészt politikai, másrészt minisztériumi adminisztrációs erőforrásokkal állítanak össze, az egyik a romániai fejlesztési stratégia, a másik az adminisztrációs kódex. A fejlesztési stratégiát olyan „hitbuzgó” szakemberek írják, akik különböző világbanki tanácsokat követve új jövőt terveznek Romániának. Ez egy több száz oldalas, hihetetlenül rossz minőségű összefércelt munka. Hasonlóképpen állították össze az új közigazgatási törvénykönyvet, és habár politikai erőforrásokkal, párton belül rakták össze, de olyan dolgok szerepelnek benne, amelyekkel ma már a Szociáldemokrata Párton belül sem értenek egyet. Ilyen többek között a prefektus hatásköre és a centralizáció kérdése. De egyértelmű, hogy most már ők sem értik pontosan, hogy miért vágják maguk alatt a fát” – jellemezte a jogalkotási folyamatot Tánczos Barna szenátor.

A politikus külön kiemelte azokat a tervezetben szereplő intézkedéseket, amelyek különböző hatásköröket helyeznek át az önkormányzatoktól a prefektushoz, illetve a megyei tanácsoktól más regionális berendezkedéshez. Hozzátette: a PSD-sek maguk sem igazán tudják, hogy mit nyújtottak be megvitatásra.

Korodi Attila képviselő rámutatott, sajnos messze nem elég az, ha az RMDSZ jelzi, hogy elfogadhatatlan, hogy kifejezetten a centralizáció irányába mutató jogszabályokat foglalnak bele a közigazgatási törvénykönyvbe.

„Mondok csak egy példát: a liberálisok olyan módosító indítványt fogalmaztak meg, ami arról szól, hogy az önkormányzaton belül bármilyen dokumentum, amely akár egy tanácsostól vagy magától a polgármestertől érkezik, és a jegyző nem jegyzi ellen, nem kerülhet vitára. De van olyan módosító javaslat is – szintén liberális kezdeményezésre, amelyet a szenátusi tagok már el is fogadtak –, hogy a prefektus ezután nemcsak kérheti, hanem mindig katonai tisztelgésben fog részesülni különböző eseményekkor” – magyarázta Korodi Attila.

A két politikus kifejtette, hogy a közigazgatási törvénykönyvet megvitató speciális bizottság – amelynek a létrehozásával sem feltétlenül értenek egyet – munkájának legfeljebb egy előnye van: azok az emberek, akik alapfokon vitáznak erről, a szenátust és a képviselőházat is reprezentálják.

Az RMDSZ részéről Cseke Attila szenátor a bizottság tagja, akinek nem lesz könnyű a munkája, mert a kormányoldalnak többsége van a munkacsoportban, de a két politikus szerint szerencsére az ALDE és a PSD tagjai között is vannak nézeteltérések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?