Ügyvédje szerint Alina Bica is politikai menedékjogot kapott Costa Ricában

Januárban politikai menedékjogot kapott Costa Ricán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt főügyésze, Alina Bica - közölte ügyvédje pénteken a legfelsőbb bíróságon.

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben péntekre kitűzött tárgyaláson a DIICOT volt vezetőjének ügyvédje, Doru Trăilă kifejtette a bírói testület előtt, hogy védence nem tud megjelenni a tárgyaláson, ezért kéri, hogy videokonferencián hallgassák ki egy későbbi időpontban.

Az ügyvéd orvosi papírokkal bizonyította, hogy Bica gerincsérülés miatt a következő három hónapban nem szállhat repülőgépre, és nincs megfelelő tengeri járat, amellyel hazajöhetne. Továbbá műtétnek fogják alávetni védencét, tette hozzá Trăilă.

Az ügyvéd azt is közölte, hogy Alina Bica ez év januárjában politikai menedékjogot kapott Costa Ricában, 2019 januárjáig érvényes politikai menekült-igazolványt állítottak ki számára.

A vádat képviselő ügyész megalapozatlannak nevezte azokat az érveket, amelyek értelmében Alina Bica nem tud megjelenni a tárgyaláson. Az ANRP-dossziéban Alina Bicát rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el.

Mint ismert, korábban a korrupcióért nem jogerősen elítélt Elena Udrea ügyvédje is közölte a legfelsőbb bírósággal, hogy a volt miniszter politikai menedékjogot kapott Costa Ricában. Ezt azonban a bíróság nem ismerte el, mert nem tudta bizonyítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?