FRISSÍTVE - Johannis: nincs alapja az alkotmányossági kifogásnak Kövesi ügyében

FRISSÍTVE: Az államfő szerint semmilyen alapja nincs annak az alkotmányossági kifogásnak, amelyet az igazságügyi miniszter helyezett kilátásba Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség vezetője leváltásának elutasítása miatt. FRISSÍTÉS: Toader úgy nyilatkozott, hogy nem személyes indítékból, hanem a kormány nevében fordul az alkotmánybírósághoz. 

"A miniszter kérését véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), én meghoztam a döntésem, a törvényt 100 százalékosan betartottuk. Köztudott, hogy a törvény az elnökre bízza a döntést, hogy elfogadja-e vagy sem a leváltására vonatkozó javaslatot. Semmilyen alapja nincs az alkotmányossági kifogásnak" - mondta szerdán Klaus Johannis a parlamentben. Hozzátette, részéről lezárult ez az eljárás.

"Nagyon furcsa lenne, hogy akárhányszor valaki hoz egy döntést, és az nem tetszik valamely partnernek vagy intézménynek, alkotmányossági konfliktusba kerülünk. Szó sem lehet ilyesmiről. Azt hiszem, érthető, hogy a miniszter személy szerint elégedetlen, amiért nem kapott szabad utat a javaslata, de onnan az alkotmányossági konfliktusig hosszú az út" - magyarázta az államfő.

Klaus Johannis rámutatott, elküldte a korrupcióellenes főügyész tisztségből való leváltására tett javaslat elutasításának indoklását az igazságügyi miniszternek, de lehet, hogy a szaktárca vezetője "nem nézett bele a postaládájába".

FRISSÍTÉS: Toader nem személyes indítékból fordul az alkotmánybírósághoz

Nem személyes indítékból, hanem a kormány nevében fordul az alkotmánybírósághoz az elnök azon döntése miatt, amellyel az elutasította a korrupcióellenes főügyész menesztését - közölte Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán. 

Toader ezzel Klaus Johannis korábbi kijelentésére reagált, az államfő ugyanis azt mondta, hogy a kilátásba helyezett alkotmányossági kifogásnak semmiféle alapja nincs, az igazságügyi miniszter 'személy szerint elégedetlen', amiért ő nem járult hozzá Laura Codruţa Kövesi menesztéséhez. Tudorel Toader ezzel kapcsolatban azt mondta: az általa vezetett szaktárca és a kormány egészének nevében hozta meg döntését, és nem is tartja valószínűnek, hogy akár a kormányfő, akár a kormánykoalíció szabad utat adna indítványának, amennyiben annak alapján csak az ő személyes óhaja állna. 

Arra a kérdésre, hogy mire számít a taláros testülethez benyújtandó indítvány után, az igazságügyi miniszter azt felelte: az alkotmánybírák a jogállamiság érdekében fogják meghozni döntésüket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?