Új elnököt választott a Német Demokrata Fórum

Paul Jürgen Porr váltja a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beiratkozott Klaus Johannist a Romániai Német Demokrata Fórum (DFDR) élén - adta hírül kedden az Agerpres hírügynökség.

A romániai németek szervezetének Nagyszebenben tartott keddi küldöttgyűlésén valamennyi küldött az egyedüli jelöltre, Paul Jürgen Porr korábbi alelnökre szavazott. A DFDR elnöki tisztsége Klaus Johannis lemondásával üresedett meg. Johannis két héttel ezelőtt beiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), amelynek első alelnökévé választották.

Johannis a közgyűlés után kijelentette, paradox helyzetben van, hiszen elnökként mindig a német fórum politikai függetlensége mellett szállt síkra, most pedig ő a legismertebb romániai német politikus, aki beiratkozott egy román pártba. Hozzátette, éppen ezért csupán egyszerű tag kíván maradni a német szervezetben, hogy ne kötelezze azt el a PNL mellett.porr

Paul Jürgen Porr megválasztott elnök székfoglaló beszédében készségét fejezte ki az együttműködésre Románia valamennyi politikai pártjával és kisebbségi szervezetével. Utóbbiak kapcsán kijelentette, a DFDR egyedül kívánja megjeleníteni a német közösség problémáit, és nem engedi meg másoknak, hogy a nevében szóljanak.

A DFDR elnöke kijelentette, kész lobbizni azért, hogy Németország immár ne ellenezze Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Paul Jürgen Porr szerint a német fórumnak hídszerepet kell betöltenie Románia és a német nyelvű országok, azaz Németország, Ausztria és Svájc között. 

Romániában 1989-ben megközelítőleg 200 ezer német nemzetiségű állampolgár élt. Tömeges kivándorlásuk után a 2011-es népszámláláson már csak 37 ezren vallották magukat németnek az országban.

Kimaradt?