2019 végéig korszerűsítik a vámellenőrzési pontokat

Intézkedéseket tervez a kormány az árucsempészet visszaszorítása érdekében - közölte kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint 2019 végéig korszerűsítik a vámellenőrzési pontokat.

A tárcavezető rámutatott, az illegális árubehozatal visszaszorítása érdekében mindenekelőtt módosítani kell a vonatkozó törvényi keretet úgy, hogy az világosabb, egyértelmű előírásokat tartalmazzon mind az ellenőrző hatóságok, mind a cégek vonatkozásában. „A másik fontos tényező: korszerűsíteni kell a vámellenőrzési pontokat - főleg a Moldovai Köztársasággal, az Ukrajnával és a Szerbiával közös határon levőket -, hogy azok feleljenek meg az európai szabványoknak” - fogalmazott a miniszter.
Teodorovici hozzátette, az infrastruktúra és a felszereltség modernizálása mellett növelni kell a vámellenőrök számát, és a felkészítésükre is nagyobb figyelmet kell fordítani. „Nem tudom, hogy ezt lehet-e tanítani az iskolában, de a törvény tiszteletben tartása kell hogy vezérelje őket (...), tudatában kell lenniük annak, hogy ha átengednek a határon egy csempészterméket, azzal gyakorlatilag kihatnak az ország gazdaságára” - mondta a miniszter egy, a parlament épületében tartott vitán. 

A tárcavezető szerint az árucsempészet visszaszorítását célzó intézkedések legkésőbb 2019 végéig bevezetik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?