A vidéki orvosi ellátáson javítana egy törvénymódosítás

Több költségtételt számolhatnak el a megyeszékhelyeken működő sürgősségi kórházaknak és a nem megyeszékhelyeken működő, de sürgősségi eseteket ellátó kórházaknak a szerdán megszavazott törvénymódosítás értelmében. A jogszabálytervezet világosan rendelkezik arról is, hogy a továbbiakban az Orvosi Kollégiumok feladata lesz a megye aktív orvosainak nyilvántartása. 

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség képviselőházi frakciója megszavazta ezt a törvénytervezetet. Vass Levente RMDSZ-es képviselő úgy véli, a törvénymódosítás az egészségügyi rendszer több hiányosságára is megoldást nyújt.A szövetség Maros megyei képviselője a szakbizottsági munkálatok során módosító javaslatokat nyújtott be. „A nem megyeszékhelyeken működő, sürgősségi eseteket ellátó kórházak fontos szerepet töltenek be a megyeszékhelytől távolabb lakó betegek kezelésében, és a megfelelő finanszírozásuk egy jobban működő egészségügyi rendszer érdekében elengedhetetlen. Ugyancsak a rendszer jobb működését hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint a 65 éves nyugdíjkorhatárt elért orvosok tovább folytathatják tevékenységüket 67 éves korig, amennyiben igényt tartanak erre. Ez nem egy kötelező érvényű rendelkezés, és a két év folyamán bármikor kezdeményezheti az illető orvos a nyugdíjba vonulását” – mutatott rá az RMDSZ-es politikus.

A szövetség törvényhozója ugyanakkor kiemelte, hogy a ma megszavazott törvény értelmében az Orvosi Kollégium feladata lesz pontosan és gyorsan feltérképezni, hogy Romániában hány aktív szakorvos van, hol dolgoznak, és melyek azok a települések, ahol azonnali beavatkozásra lenne szükség a hiány pótlásának érdekében. „Csak akkor lehet megoldani ezeket a hiányosságokat, ha pontosan látjuk, hogy hol vannak gondok és az elkövetkezendő években milyen ütemben fognak súlyosbodni” – összegzett Vass Levente.

Kapcsolódók

Kimaradt?