Petre Roman: elutasítom a legfőbb ügyész felvetését, én egy senki voltam akkoriban

"Felháborítónak" és "rendkívül meglepőnek" nevezte Petre Roman Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérését, hogy őt is hallgassák ki a forradalom ügyében, és azt állította, hogy a kérdéses időszakban neki semmi olyan tisztsége nem volt, amivel a katonai döntéseket befolyásolni tudta volna. 

"Felháborítónak és meglepőnek találom a felvetést, hisz nekem abban az időben semmi olyan tisztségem nem volt, amivel a katonai akciókat befolyásolni tudtam volna. Abban az időben egy senki voltam. Belőlem csak december 27-én lett Románia miniszterelnöke. (...) Az előtt is számos katonai akció volt, több olyan, amelyben magam is életemet veszíthettem volna. (...) Akkor miként vágnak egybe ezek az események azokkal, amiket ebben a bűnügyi nyomozás kérelemben megfogalmaznak? Azért mondom, hogy ez végtelenül felháborító, egyenesen abszurd felvetés, hacsak nem egy nagyívű manipulációval állunk szemben, hisz én semmilyen módon nem tudtam befolyásolni azokat a katonai parancsokat, amelyek több száz ember halálához vezettek - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Petre Roman.

Hozzátette: "ugyanakkor említés sem esik azokról, akik a katonai egységekben ténylegesen kiadták a parancsokat. Nekem semmilyen tisztségem nem volt. Ha úgy lett volna is, ki, kire hallgatott? Csak úgy, a forradalom egyik résztvevőjére? (...) Nagyon gyanús nekem e kérelem motivációja".

Roman szerint a Nemzeti Megmentési Front Tanácsában "voltak vagy 37-en", és a testületnek egyébként sem volt hatásköre katonai parancsokat osztogatni. "A parancsokat a belügy- és a hadügyminisztériumban adták ki. Milyen kapcsolatom volt nekem ezekkel az intézményekkel? Semmi. Milyen lehetőségem volt nekem a döntéseiket befolyásolni? Semmi. Abszolút semmi" - hangsúlyozta Roman.

Elmondta: kétszer is tett tanúvallomást a katonai ügyészségen.  Petre Roman nem kívánta kommentálni a legfőbb ügyész kérését, hogy hallgassák meg az ügyben Ion Iliescut és Gelu Voican Voiculescut is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?