Tánczos Barna: felelőtlenségre vall a román–moldáv egyesülési nyilatkozat

Kényes geopolitikai problémához nyúlt felelőtlenül a román parlament, amikor politikai nyilatkozatot szavazott meg kedden, március 27-én, Románia és Besszarábia egyesülésének centenáriumán – állítja Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor. Erre a várt és meg is kapott hurrogás dacára csakis tartózkodással válaszolhatott az RMDSZ – vélekedik a politikus. Tánczos szerint ugyanakkor ez kimondottan merész álom a román társadalom részéről.

A Maszolnak nyilatkozó Tánczos Barna kifejtette: szűkebb csoportokban hónapok óta beszédtéma, hogy Romániának hogyan kellene viszonyulnia a Moldovai Köztársasággal való esetleges egyesüléshez, a centenáriumhoz közeledve pedig hirtelen felgyorsultak az események.

„Senki nem számított ilyen határozat-bejelentésre. Ez nagyon kényes geopolitikai probléma, amit nem lehet egyszerű parlamenti nyilatkozattal lerendezni. Sőt felelőtlenség ilyent kijelenteni anélkül, hogy valaki ennek a hatását, esetleges következményeit megfelelőképpen megvizsgálta volna. Mi azért tartózkodtunk, mert meggyőződésünk, hogy ezek az elemzések nem történtek meg, ugyanakkor a kétszínűség és a kettős mérce annyira nyilvánvaló a romániai magyarsággal és más kisebbségekkel szemben, hogy nem lehetett másképp szavazni – részletezte a szenátor. „Érdemben nem lehet erről beszélni, amíg Románia nem tárgyalt a stratégiai partnereivel, az ENSZ-szel, a NATO-val. Nem lehet nyilatkozatokat puffogtatni és úgy tenni, mintha nem történt volna semmi” – tette hozzá.

Tánczos szerint ugyanakkor el kell ismerni, hogy mindez bátor álom a román társadalom részéről.

„Merész álmok nélkül soha nincs áttörés, siker. Ez csupán egy patriotizmusról szóló nyilatkozat volt, de ha ez hosszú távú célja a román társadalomnak, akkor ez kimondottan merész álom. Mi csak azt tudjuk mondani, hogy van mögöttünk 100 év keserű tapasztalat, ezért nekünk a reflexszerű kérdésünk ezzel kapcsolatban az, hogy ebben az elképzelt Nagy-Romániában mi lesz az államforma, hol leszünk mi, magyarok, mi lesz a történelmi régiókkal, lesz-e esetleg föderatív berendezkedés, hogyan ismerjük el államalkotó tényezőnek a magyarságot?” – tette fel a kérdést Tánczos Barna.

A Besszarábiával való egyesülés százéves évfordulóján, kedden a parlament két házának együttes ülésén csak az RMDSZ nem szavazott igennel arra a politikai nyilatkozatra, amelyben legitim törekvésnek nevezik a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesítésének óhaját, és leszögezik: a román-moldovai újraegyesítés a moldovai állampolgárokon múlik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?