Eldőlt: feloldják a SRI és az ügyészség megállapodásának titkosságát

A legfőbb ügyészség bejelentette kedden, hogy teljesültek a törvényes feltételek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2009-ben kötött megállapodás titkosításának feloldására.

"A legfőbb ügyészség befejezte a titkosítás feloldásáról szóló törvényes eljárások kivizsgálását, a végkövetkeztetés az, hogy a jelenlegi törvények alapján feloldható a dokumentum titkosítása" - közölte az ügyészség.

Előzőleg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Claudiu Manda közölte: a megállapodás titkosságának feloldásával a SRI vezetői is egyetértenek. Beszámolója szerint már tárgyalt erről az intézmény igazgatójával. Edward Hellvig egy újabb elemzést követően arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodások minden cikkelyének titkosítása feloldható és nyilvánosságra hozható.

„Így ma vagy legkésőbb holnap reggel a SRI átküldi a legfőbb ügyészségnek a titkosítás feloldására vonatkozó beleegyezését, majd kérni fogják az ügyészség beleegyezését is" - nyilatkozta Manda a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság keddi ülése után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?