„Románia szekusállam” – Két év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték Horváth Annát

FRISSÍTVE: Két év és nyolc hónap letöltendő börtönre ítélte Horváth Annát a kolozsvári táblabíróság. A pénteken kihirdetett ítélet nem jogerős. „A döntés nem ért meglepetésként, Románia szekusállam” – nyilatkozta a bíróságon várakozó újságíróknak Horváth Anna. Közölte, hogy fellebbezni fog, és az indoklás közzététele után a teljes peranyagot nyilvánosságra hozza.

Mint ismert, Kolozsvár volt alpolgármesterét befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással, Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert pedig befolyásvásárlással és pénzmosással vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az üzletembert két év és hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A táblabíróság mellékbüntetésként két évre eltiltotta Horváth Annát a köztisztségek viselésétől, és elrendelte 20 ezer lej elkobzását a vádlottól.

Az ítéletet három halasztás után hirdették ki Horváth Anna perében. Előbb a bírónő procedurális mulasztását kellett előtt pótolni, majd amikor ez megtörtént, újabb időpontot hirdettek meg. Egyébként a bírónő azért halasztotta legutóbb az ítélethirdetést március 22-re, mert a múlt héten "egy konferencián kellett részt vennie". Legutóbb csütörtökön halasztottak újból, minden indoklás nélkül. A bírónőt vélhetően zavarta a Horváth Annával szolidarizáló személyek jelenléte a tárgyalóterem előtt.

Ezt támasztja alá, hogy az ítéletet pénteken szokatlan módon, gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával hirdették ki. A bejelentett 8.30 helyett a bírónő már valamivel 8 után bevonult egy írnokkal az egyik tárgyalóterembe, s felolvasta a döntést. Erről a táblabíróság épületében tartózkodó politikus utólag értesült telefonon az egyik résen lévő ismerősétől.

„Románia szekusállam”

Horváth Anna a bíróság folyosóján várakozó újságíróknak azt nyilatkozta: hazudna, ha azt mondaná, hogy meglepte az ítélet. „A hozzám közelállók tudják, igyekeztem minden lehetőségre felkészülni. Nem azért, mert bármi törvénytelent tettem volna, hanem azért mert az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam” – jelentette ki.

Szerinte az ítélethirdetés körülményei „magukért beszélnek”. Emlékeztetett arra, hogy a péntek 8.30 órára tervezett nyilvános ítéletet fél órával előtte, 8 órakor zárt ajtók mögött hirdették ki. „Hogy embertelen-e, ami ma történt, hogy aki ítéletet hirdetett, az nem vállalta nyilvánosan az ítéletet: azt döntse el mindenki” – fogalmazott az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

Horváth Anna szerint az ítélet minden kétséget kizárva megmutatja: ha „a szekusállam helyi potentátjai” két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni. „Akik mégis próbálják a mai döntést a jogállam szabályai mentén értelmezni, azoknak üzenem: ne fáradjanak! Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni” – mondta a volt alpolgármester.

A politikus azt üzente azoknak, akik bírálják az igazságügyi reformot és „a már egyharmadában alkotmányellenesnek minősített” büntető törvénykönyv módosítását, hogy nagy odafigyeléssel tanulmányozzák az ügyét. „Ne csússzon senki át könnyed kézlegyintéssel a részletek felett, ne áltassa magát, mert ami ebben a „doszárban” most megtörténhet, az nemcsak politikusokkal, hanem bárkivel bármikor megtörténhet, ha az éppen aktuális államrezon útját keresztezi üzletemberként vagy egyszerűen csak véleményformálóként, közösségi emberként” – állapította meg a sajtónyilatkozatában.

Mindent „az igazság lapjára” tett

Horváth Anna arra utalhatott, hogy a per folyamán még a vád tanúi sem vallottak ellene. A korrupcióellenes ügyészség által perdöntő bizonyítéknak tekintett titkosszolgálati hangfelvétel csonka és silány minőségű volt, nyilvánosan meghallgatni nem lehetett. Ráadásul a vádirat alapjául szolgáló fordítás pontatlanságoktól hemzsegett.

Elképzelhető, hogy Fodor Zsolthoz hasonlóan Horváth Annára is felfüggesztett börtönt szabtak volna ki, de az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyaláson "mindent az igazság lapjára tett". Nemmel válaszolt a bírónőnek arra a kérdésére, hogy felfüggesztett börtönről szóló ítélet esetén vállalna-e közmunkát. Ennek az volt következménye, hogy az ítélet csak letöltendő börtön vagy felmentés lehetett. „Felvállaltam ezt a rizikót, mert féligazságok nincsenek” – nyilatkozta akkor a sajtónak.

Horváth Anna az ítélet indoklásának közzétételét követő 30 napon belül fellebbezhet. A per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Kolozsvár volt alpolgármestere pénteken bejelentette: az indoklás közzététele után a teljes peranyagot nyilvánosságra hozza.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ügyében. Amint a bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádiratból kiderült: Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolttól, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az alpolgármester az ellene 2016 októberében elrendelt kényszerintézkedés miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről. Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?