PDL: a kormány elárulta Románia érdekeit Schengen-ügyben

Teljes egészében a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget terheli a felelősség Románia schengeni csatlakozásának körvonalazódó elhalasztása miatt – jelentette ki vasárnap Emil Boc volt kormányfő, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) korábbi elnöke.

A kolozsvári polgármester szerint a hatalom a kormány inkompetenciáját próbálja elkendőzni azokkal a kijelentésekkel, miszerint az ellenzék a hibás a Schengen-kudarcért. „Ez hatalmas butaság. Ők vannak kormányon. Megkapták az MCV-jelentést, és ahelyett, hogy komolyan vették volna a dokumentum tartalmát, dacoltak Brüsszellel” – mondta a politikus.boc

Boc arra utalt, hogy a román igazságügy helyzetéről szóló legutóbbi két európai bizottsági jelentés szerint Romániának súlyos hiányosságai vannak még ezen a téren. Több EU-tagállam ezekre a hiányosságokra alapozva készül megvétózni Románia schengeni csatlakozását, annak ellenére, hogy Bukarest a technikai feltételeket teljesítette.

„Az ellenzék nem intézkedhet a kormány helyett. A kormánynak kell megtennie azokat a lépéseket, amelyek segítik a schengeni csatlakozást. Nem mi neveztünk ki bíróság elé állított minisztereket, nem mi erősítettük a honatyák mentelmi jogát” – jelentette ki Boc, utalva az MCV-jelentésben szereplő brüsszeli kifogásokra.

Macovei a kormány hátsó szándékaról

Monica Macovei a román állampolgárok érdekeinek elárulásával vádolja az USL-t a külügyminiszter szombati kijelentései miatt. A PDL európai parlamenti képviselője szerint Titus Corlățean nyilatkozata mögött a kormánynak az a szándéka áll, hogy ne teljesítse az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében rögzített brüsszeli ajánlásokat.

„Victor Ponta nem hajlandó leváltani a bűnvádi eljárás alatt lévő minisztereit, nem akarja, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kövesse a főügyészek kinevezési folyamatát, nem érdeke, hogy az összeférhetetlenséggel vádolt honatyák lemondjanak” – fogalmazott vasárnapi közleményében Macovei.

Kimaradt?