Az anyanyelvi oktatáshoz való jogról tárgyalt Biró Rozália az ukrán nagykövettel

Az ukrán tanügyi törvény miatti aggodalmakról és az anyanyelvi oktatáshoz való jogról tárgyalt Biró Rozália, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke Oleksandr Bankov ukrán nagykövettel Bukarestben. 

Biró Rozália kedden találkozott Oleksandr Bankovval, ismertetve a diplomatával a romániai társadalom aggodalmát az ukrán tanügyi törvénnyel kapcsolatban. A képviselőház külpolitikai bizottságának vezetője nyomatékosította, hogy fontosnak tartja a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételét ebben az ügyben, és leszögezte, hogy nem lehet korlátozni egy nemzeti kisebbség anyanyelvi oktatáshoz való jogát. 

A képviselőház csütörtökön arról tájékoztatta az Agerprest, hogy Biró Rozália kiemelte az Ukrajna és Románia közti megállapodás tiszteletben tartásának fontosságát. Az említett dokumentumban a felek vállalták a párbeszédet és szoros együttműködést a kisebbségek védelmében. 

A tájékoztatás szerint az ukrán nagykövet kifejtette, hogy kerettörvényről van szó, a középiskolai oktatással kapcsolatos részleteket csak a kisebbségek képviselőivel folytatott egyeztetések után szögezik le. A közleményből továbbá kiderült: az ukrán parlament szakbizottságai asztalán van egy sor törvénytervezet az állam hivatalos nyelvének jogállásáról, az oktatásról, a médiáról és a vallásról. Oleksandr Bankov hangsúlyozta, a Velencei Bizottság minden ajánlását tiszteletben fogják tartani, és a gyakorlatba ültetést 2023-ra halasztották.

(Címlapfotó forrása: chrominance.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?