Bűnvádi eljárás alatt lévő államtitkárt neveztek ki

Környezetvédelmi államtitkárrá nevezte ki Victor Ponta miniszterelnök Anne-Rose-Marie Juganarut, Adrian Severin EP-képviselő bűnvádi eljárás alatt lévő volt asszisztensét. A kinevezéséről szóló határozat szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A korrupcióellenes ügyészség egy megvesztegetési ügyben indított eljárást Adrian Severin és asszisztense ellen. Az EP-képviselő ugyanis ígéretet tett magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak arra, hogy pénzért módosítást terjeszt elő bizonyos európai uniós jogszabályokhoz. Severint azóta kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD).

Az ügyet a Sunday Times robbantotta ki két évvel ezelőtt. A brit lap riportja szerint magukat lobbistáknak kiadó újságíróik hatvan EP-képviselőt kerestek meg hasonló ajánlattal, s a hatvanból hárman - köztük Adrian Severin román szociáldemokrata EP-képviselő is -  vállalták kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások  benyújtását. A lap közzétett egy videofelvételt is, amelyen a politikusok az újságírókkal tárgyalnak.

Severin egyk cinkostársát, Ernst Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP)volt  EP-képviselőjét első fokon négy év börtönbüntetésre ítélték Ausztriában nemrégiben Ausztriában.

Kimaradt?