Elveszítik mandátumukat az igazolatlanul hiányzó helyi tanácsosok

A szenátus elfogadta hétfőn a helyi közigazgatásról és a helyi választottak jogállásáról szóló törvény módosítását, amelyek szerint elveszítik mandátumukat a helyi tanács üléseiről igazolatlanul hiányzó önkormányzati képviselők.

A 2001/15-ös, a helyi közigazgatásról szóló, és 2004/393-as, a helyi választottak jogállását szabályozó törvények kiegészítéséről és módosításáról szóló törvényt korábban már hallgatólagosan elfogadta a képviselőház.

A jogszabály szerint, az a helyi tanácsos, aki nagyon komoly indoklás nélkül (betegség, kórházi kezelés, külföldi tartózkodás, egyéb elháríthatatlan akadály) nem jelenik meg az iktatáson, vagy megtagadja az eskü letételét, elveszíti mandátumát.

Egy másik módosítás értelmében, a megválasztott képviselők mandátumát a területileg illetékes bíróság igazolja, a választások után legtöbb tíz nappal. Az indoklás szerint ezzel elkerülhetők lesznek azok a fennakadások, amelyeket az okozott, hogy a helyi, vagy megyei tanács hosszú ideig nem igazolta egy vagy több tanácsos mandátumát. 

Címlapi illusztrációnk forrása: mediafax.ro

Kimaradt?