Feloldaná a SRI különböző megállapodásainak titkosságát a kormány

Viorica Dăncilă kormányfő pénteken olyan megállapodások titkosításának feloldására szólított fel, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötött más állami szervekkel.

Előzőleg a román elnöki hivatal közleményben cáfolta pénteken azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint a - Klaus Johannis államfő által elnökölt - Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

Péntek este Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt közölte: ha a kormányfő nem tenné meg vagy intézkedése csak a SRI-t érintené, akkor saját hatáskörben fogja felszólítani a legfőbb ügyészséget és a DNA-t a titkosszolgálatokkal kötött megállapodások titkosításának feloldására.

A bejelentések hátterében a kormányzó PSD-ALDE koalíció azon meggyőződése áll, hogy a számos magas rangú politikust rács mögé juttató DNA-t valójában egy sötét háttérhatalom, az úgynevezett "párhuzamos állam" mozgatja, amely koholt vádak és hamisított bizonyítékok alapján a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végez.

A kormányoldal politikusai azt sugallják, hogy a SRI és DNA közötti titkos megállapodás nyilvánosságra hozatala fényt deríthet azokra az illegális összefonódásokra és visszaélésekre, amelyekkel - többnyire bűnvádi eljárás alá vont vagy már el is ítélt - politikusaik vádolják a "párhuzamos államot".

Sebastian Ghiță ismét felbukkant

A Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását követelő kormányzati média hetek óta tartó kampányának most a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság volt tagja, a korrupciós ügyletekkel megvádolt és a letartóztatás elől Szerbiába menekült Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő adott újabb muníciót, aki a "párhuzamos állam" egykori bennfenteseként egy televíziós interjúban azt állította, hogy a SRI emberei belefolynak az igazságszolgáltatás munkájába és befolyásolják annak döntéseit.

Klaus Johannis államfő szerint nem létezik semmilyen "párhuzamos állam", mindössze néhány "bűnvádas alak" intéz kétségbeesett támadást a DNA ellen azzal a céllal, hogy lejárassák a vádhatóságot és politikai felügyeletük alá vonják az igazságszolgáltatást a felelősségre vonás elkerülését remélve.

Claudiu Manda, a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság elnöke tavaly októberben azt állította: a szolgálatnak 65 állami intézménnyel van együttműködési megállapodása és 52 intézménnyel adatvédelmi szerződése. A témáról háttéranyagot közlő Mediafax hírügynökség felidézte: a SRI-nek 2005-ben "adták parancsba", hogy besegítsen a korrupt tisztségviselők leleplezésébe, amikor a Legfelsőbb Védelmi Tanács nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánította a korrupciót.

Kapcsolódók

Kimaradt?