Feljelentették Johannist a „büntetőügyes alakok” miatt

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) március 26-án tart meghallgatást a Klaus Johannis államfő által használt „büntetőügyes alakok” (penali) és a Laura Codruta Kövesi főügyész által használt „vádlottak” (inculpati) kifejezés kapcsán kapott feljelentés tárgyában.

A feljelentést február 19-én a luju.ro (Lumea Justiţiei) portál tette. A CNCD március 26-án tart meghallgatást az ügyben, mert a felek saját álláspontot terjesztettek elő a petíció kiegészítésére - jelentette be hétfőn Asztalos Csaba, a tanács elnöke, aki hozzátette: március 26-án biztosan nem hoznak döntést az ügyben.

A petícióban Klaus Johannis kijelentésére hivatkoznak, aki február 15-én a Cotroceni palotában egyebek mellett azt mondta: „néhány (...) büntetőügyes alak összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”. Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész február 14-én, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) székhelyén tartott sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi időben valóságos fesztivál részesei vagyunk, amelyen a vádlottak és elítéltek féligazságokat vagy hazugságokat mondanak”.

„Elfogadhatatlan, hogy közszereplők folyamatosan olyan kifejezéseket használjanak, mint vádlottak, elítéltek, börtöntöltelékek, amelyek a civilizált világban, különösen az Európai Unió területén diszkriminációnak számítanak' - olvasható a luju.ro feljelentésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?