FRISSÍTVE - PSD kongresszus: Viorica Dăncilă a párt új ügyvezető elnöke

FRISSÍTVE: Szombat délelőtt 11 órakor kezdetét vette a Szociáldemokrata Párt rendkívüli kongresszusa. A párt új ügyvezető elnököt, új pártfőtitkárt és új alelnököket is választ.

A Bukarestben (Palota Terem/Sala Palatului) szervezett kongresszuson több mint 4 ezer delegált vesz részt. A kongresszuson jelen van Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták pártjának elnöke, Liviu Dragnea PSD-elnök, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, EP-képviselők, parlamenti képviselők és a megyei szervezetek vezetői is.

A rendezvény helyszíne előtt több száz PSD-szimpatizáns egy nagy kivetítőn követi az eseményeket, nem messze tőlük pedig több tizen tüntetnek a párt ellen. A csendőrök három személyt csendháborítás miatt állítottak elő. A tiltakozók többek között azt kiabálták, hogy a „PSD a vörös pestis”, „Le a kommunistákkal”.

Dăncilă kollégái biztatása miatt jelentkezett

A PSD ügyvezető elnöki tisztségére pályázó Viorica Dăncilă miniszterelnök a kongresszus előtt azt mondta, izgul, majd rámutatott, hogy a területi szervezetek képviselői fogják eldönteni a szavazás végkimenetelét. „Ugyanúgy izgulok, mint mindenki más. Nem tudhatom, hogy visszalép-e valaki. A területi szervezetektől érkező kollégák fognak dönteni” – fogalmazott.

Ugyanerre a funkcióra Ecaterina Andronescu és Nicolae Bănicioiu is jelentkezett. Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, és mégis jelentkezett az ügyvezetői elnöki tisztségre, a miniszterelnök azt felelte, hogy sok kollégája biztatta erre.

„Amikor önökkel beszéltem, és ezt nyilatkoztam (hogy nem fog jelentkezni a tisztségre – szerk. megj.), tényleg azt hittem. Sok telefonhívást kaptam, a nőszervezeti kolléganőim biztattak, hogy jelentkezzek, sok férfi kollégám is felhívott, és Bukarest főpolgármestere is engem támogat. Ezek a szempontok vezéreltek döntésem meghozatalakor. Azt láttam, hogy sokan megbíznak bennem, és nem akartam cserben hagyni őket” – magyarázta a kormányfő.

Dăncilă arról is beszélt, hogy elfogadhatnak egy határozatot Európai Románia címmel, ugyanis az elmúlt időszakban az európai dimenziót nem becsülték meg. „Meg kell mutatnunk, hogy az Európai Unióban van Románia helye, de ezt be is kell bizonyítanunk” – tette hozza a miniszterelnök.

Tăriceanu: a kormánykoalíciónak nem voltak könnyű napjai

2016 decembere óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciónak nem voltak könnyű napjai, de a jó úton halad, nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu a kongresszuson.

„Kérem emlékezzenek vissza egy nem olyan távoli pillanatra, 2016 decemberére. Emlékeztetni szeretném önöket arra a cirkuszra, amelyet a koalíció által javasolt miniszterelnök kinevezésével kapcsolatban vitt véghez Johannis államelnök, és azokra a dossziékra, amelyeket akkor vettek elő a fiókokból. Már akkoriban tisztában voltunk vele, hogy a koalíciónknak és a kormányunknak nem lesz egyszerű dolga, és sajnos ez beigazolódott az elmúlt év és néhány hónap során” – mondta az ALDE elnöke felszólalásában.

Kelemen a koalíció támogatásának feltételeiről beszélt

A szövetség addig támogatja a koalíciót a parlamentben, amíg cselekedeteik által a közjót szolgálják, nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szociáldemokrata Párt szombati kongresszusán. „Addig támogatjuk ezt a koalíciót a parlamentben, amíg úgy érezzük, hogy tetteik és döntéseik által a közjót szolgálják, és döntéseik középpontjában az állampolgár áll” – mondta a politikus. 

Kelemen Hunor hozzátette, azért vesz részt a PSD kongresszusán, hogy arról biztosítsa a jelenlevőket, a romániai magyarok „nem az ország ellenségei”. 

Az Európai Szocialisták Pártjának elnöke románul beszélt

Romániának a PSD erős és demokratikus vezetésére van szüksége, a párt egysége és stabilitása pedig alapvető fontosságú egy sikeres kormányzáshoz, nyilatkozta Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke.

Az elnök szerint egy szociáldemokraták által vezetett ország mindenkinek jót tesz Európában. „Sok sikert kívánunk a politikai csatákhoz” – tette hozzá az európai politikus, aki románul szólalt fel a PSD rendkívüli kongresszusán.

„A PSD egy erős párt, amely képes választásokat nyerni, elnyerni az emberek bizalmát, egy bölcs és változásokra képes párt. Elmondhatom, hogy az európai politikai pártok jelentős része csak álmodhat ilyen eredményekről, mint amit önök a legutóbbi választásokon elértek. Ez rendkívüli. Egy európai szinten is erős Romániára van szükségünk. (...) Azt hiszem ez az átértékelésnek, az eddig elért eredmények számbavételének, a jelenlegi kihívások felmérésének, a politikai és kommunikációs megújulásnak az ideje” – mondta Sztanisev.

„Tudom, hogy Románia idén ünnepli az egyesülés centenáriumát, ezért egy rendkívül sikeres, megvalósításokban gazdag évet kívánok. Sok sikert” – zárta beszédét az Európai Szocialisták Pártjának elnöke. 

„Románia szuverenitását Romániában kell megrajzolni”

Románia szuverenitásának megerősítéséért és a szomszédaival ápolt kapcsolatrendszerének fejlesztéséért szállt síkra Liviu Dragnea pártelnök szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusán.

Több mint egyórás beszédében a PSD elnöke kifejtette: Romániának fejlesztenie kell stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, együttműködését az Európai Unió tagállamaival, ugyanakkor saját gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania. Például mind a védelmi közbeszerzések, mind a fekete-tengeri energiahordozók kiaknázása terén olyan hosszú távú megállapodások kell kötnie, amelyek az ország műszaki fejlődését szolgálják, illetve amelyek Románia számára is nyereséget termelnek – magyarázta.

„Románia szuverenitását Romániában kell megrajzolni és nem az országon kívül” – szögezte le Dragnea. Hozzátette: hálásak a Nyugatnak a fejlődéséhez nyújtott támogatásért, de csak akkor lesz elismert nemzet, ha a jó viszonyt nem téveszti össze a szervilizmussal.

Dragnea szükségesnek nevezte a hazai vállalkozások védelmének jogszabályi erősítését is arra hivatkozva, hogy „az ügyészségek és adóhatóságok által riogatott, még éretlen” román tőke a rákényszerített egyenlőtlen harcban rendre alul marad a nehezen megadóztatható „külföldi spekulánsokkal” szemben.

A pártelnök kitért arra, hogy Romániának erősítenie kell kapcsolatait szomszédaival, és vissza kell szereznie az 1989 után elvesztett ázsiai és afrikai piacait is. Az infrastruktúra-fejlesztés terén például Dragnea szerint a kormány kiemelt célkitűzésként fogja kezelni, hogy Bukarestet mielőbb megteremtse az autópálya és gyorsvasút-összeköttetést Bulgária, Szerbia, Magyarország és Moldova fővárosával.

A PSD nem tesz le az igazságügyi reformról

Dragnea éles támadást intézett a választott vezetők hatalmát elbitorló „párhuzamos állam” ellen, és leszögezte: a PSD nem tesz le az igazságügyi reformról. Szerinte a 21. században normális, az alapvető jogokat védő törvényi keret kialakítását szorgalmazók azokkal a „hálózatokkal” kerültek szembe, amelyek törvénytelen hatalmukat féltik és a visszaélések folytatásában érdekeltek.

A PSD a titkosszolgálatok működését szabályozó törvények korszerűsítésével akarja megteremteni az alapvető jogok, az ártatlanság vélelmének garanciáit. „Azt kell elérnünk, hogy ennek az országnak az állampolgárait ne figyeljék meg többé törvénytelenül és ne tartóztassák le őket ok nélkül” – mondta a PSD elnöke.

Bár a párttagság által közvetlenül választott pártelnök leváltásáról vagy megerősítőséről az érvényes alapszabály szerint nem dönthet a PSD kongresszusa, beszéde végén Dragnea kiprovokálta a küldöttekből, hogy megerősítsék tisztségében: egy szónoki kérdéssel az általa javasolt gazdasági program és az igazságügyi reform véghezviteléhez kért és kapott közfelkiáltással támogatást a jelen lévő csaknem négyezer küldöttől.

100 intézkedést ismertetett a miniszterelnök

A német közbeszerzési modellt szeretné gyakorlatba ültetni a kormány, nyilatkozta a kongresszuson Viorica Dăncilă miniszterelnök.

„Ma egy új szemléletünk van, egy új irányt kell bevezetnünk ami a közép- és hosszútávú fejlesztési pillérekről való vitát illeti. Romániának szüksége van egy ilyen látásmódra, a miniszterelnöknek és a kormánynak a jó irányba kell tekintenie, ezért szeretném bemutatni a 100 legfontosabb intézkedést, amelyet idén bevezetünk" – jelentette ki a politikus. 

„A polgármesterek kérték, hogy változtassunk a közbeszerzési eljárások törvényén, mert a jelenlegi szabályozás csak akadályozza őket. Szeretném, hogy a német közbeszerzési modellt vegyük át, lecsökkentjük az óvások elbírálásának idejét. 2018-ban elfogadjuk a helyi önkormányzatok adótörvénykönyvét, a turisztikai törvényt, módosítani fogjuk a járandóságok törvényét, a bányák törvényét és elfogadjuk a lobbytörvényt, ugyanakkor elfogadjuk a családon belüli erőszak leküzdésére irányuló törvényt is. Az elmúlt öt évben több mint ezer nő vesztette életét a családon belüli erőszak miatt. Azt szeretnénk, hogy idén életbe lépjenek az új igazságügyi törvények” – részletezte a kormányfő.

Dăncilă vetélytárs nélkül maradt

Elhagyta a kongresszus termét Nicolae Bănicioiu és Ecaterina Andronescu, és visszalépett a párt ügyvezető elnöki tisztségéért folytatott versenyből. Azzal vádolják a rendkívüli kongresszus szervezőit, hogy a szavazás előtt nem engedték szóhoz jutni őket „Sajnálom, hogy idáig jutottunk. A PSD-n belül még soha nem alakult ki ilyen helyzet” – nyilatkozta Bănicioiu. 

Viorica Dăncilă a PSD második legfontosabb, ügyvezető elnöki tisztségének megszerzésében Dragnea nyílt támogatását élvezte. A kormányfő 2 900 voksot kapott, Ecaterina Andronescu volt oktatási és Nicolae Banicioiu volt egészségügyi miniszterre is leadtak mintegy 540, illetve 300 szavazatot, annak ellenére, hogy bejelentették visszalépésüket.

Ezekről döntött a kongresszus

A kongresszuson új alelnököket és programdokumentumokat is megszavaztak a küldöttek. A pártelnököt nem érintette a tisztújítás: őt a PSD-tagság közvetlen szavazáson választotta meg, és az alapszabály szerint csak közvetlen szavazással válthatnák le.

A román sajtó azt feltételezte, hogy – a korrupciós bűnvádi eljárásai miatt támadások kereszttüzében álló – Dragnea azért hívta váratlanul össze a PSD kongresszusát, hogy saját személyéről is bizalmi szavazást kérjen, de egy formális voksolást a pártszabály nem tett lehetővé. A rendezvény azonban így is alkalmasnak bizonyult a pártvezető támogatottságának demonstrálására.

Dragnea egyrészt terjedelmes beszéde végén közfelkiáltással kapott támogatást ahhoz, hogy az általa javasolt gazdasági programot és az igazságügyi reformot pártelnökként vigye végig. Másfelől Dragneának sikerült a pártvezetés második vonalába is leghűségesebb embereit juttatnia, a küldöttek pedig az általa támogatott programdokumentumokat is megszavazták.

A PSD kongresszusa határozatban rögzítette, hogy nemzeti megállapodást kezdeményez az ország 2040-ig tartó fejlesztési stratégájáról, a kultúráról, nemi egyenlőségről, az euró 2024-ig történő bevezetéséről és a jövő évi uniós elnöksége legfontosabb célkitűzéseiről.

Dragnea javaslatára a párt élén az ország mind a nyolc fejlesztési régióját ezentúl két-két alelnök – egy férfi és egy nő – képviseli. Az 50 százalékos női kvóta miatt a párt több ismert politikusának is félre kellett állnia, ami az érintettek és híveik elégedetlenségét váltotta ki.

Marian Neacşut választották meg a párt főtitkárának. A fejlesztési régiók szerinti alelnökök a következők:
Észak-keleti régió (Bákó, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava megye): Doina Fedorovici (a PSD Botoşani megyei szervezetétől) és Gabriel Vlase (a PSD Bákó megyei szervezetétől)
Dél-keleti régió (Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Vrancea, Tulcea megye): Mirela Furtună (PSD Tulcea) és Marian Oprişan (PSD Vrancea)
Déli régió (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman megye): Carmen Dan - PSD Teleorman (a nők számára fenntartott helyre) és Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa
Dél-nyugati régió (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea megye): Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) és Paul Stănescu (PSD Olt)
Nyugati régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes megye): Natalia Intotero (PSD Hunyad) és Mihai Fifor (PSD Arad)
Észak-nyugati régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Szilágy megye): Doina Pană (PSD Beszterce-Naszód) és Gabriel Zetea (PSD Máramaros)
Központi régió (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben): Roxana Mînzatu (PSD Brassó) és Bogdan Trif (PSD Szeben)
Bukarest - Ilfov régió: Gabriela Firea és Robert Negoiţă - 3. kerület

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?