Rise Project: pénzmosással gyanúsítják a brazil hatóságok Liviu Dragneát

Egy pénzmosási ügy gyanúsítottja a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea Brazíliában.

Ezt Carlos Wagner Barbosa Guimaraes szövetségi ügyész erősítette meg a Rise Project portál oknyomozó újságíróinak. A brazil hatóságok a romániai ügyészség által szolgáltatott adatok alapján kezdték el vizsgálódásukat a politikus ellen.

A szövetségi ügyész elmondta, Liviu Dragneát azzal gyanúsítják, hogy két stróman segítségével romániai korrupciós ügyletekből származó összegekből vásárolt ingatlanokat a cumbucoi tengerparton, 30 kilométerre Ceara állam fővárosától, Fortalezától.

Az állítólagos strómanok egyike Mugurel Gheorghiaș, Liviu Dragnea volt évfolyamtársa és a TelDrum nevű cég korábbi főrészvényese. Az üzletember brazíliai cége egy luxusvillát vásárolt a cumbucoi tengerparton, amelynek rendszeres vendége volt Liviu Dragnea.

A másik feltételezett stróman egy brazil állampolgár, Cauby Cursino Campos Junior. A volt taxisofőr Mugurel Gheorghiaș és az időközben öngyilkosságot elkövető Costel Comana román üzletember cégeinek ügyvezetője.

Dragnea ironikusan reagált a vádakra

Liviu Dragnea pénteken ironikusan reagált az ellene szóló vádakra. „Elfogtak, amint narancsot árultam a tengerparton” – mondta az újságíróknak a PSD végrehajtó bizottságának ülése előtt. Szerinte nem véletlenül „melegítette fel a témát” a sajtó a párt szombati kongresszusa előtt. A politikus ugyanakkor tagadta, hogy valaha is járt volna a Rise Project által emlegetett luxusvillában. Hozzátette, nem neki kell tisztáznia az ártatlanságát, hanem a vádak terjesztőinek kell bizonyítaniuk a bűnösségét ebben az ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?