Katolikus gimnázium ügye: elhalasztotta a döntést az alkotmánybíróság

Az alkotmánybíróság március 19-ére halasztotta a döntéshozatalt a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozásáról rendelkező törvénnyel kapcsolatban - jelentette be szerdán Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke.

A taláros testület szerdai, zárt ajtók mögött tartott ülésének napirendjén csak a marosvásárhelyi iskolaügy szerepelt. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság - szemtanúk szerint az ülés kezdete után másfél órával haragosan távozó - elnöke csak a halasztás tényét közölte az előtérben várakozó újságírókkal, de nem részletezte, hogy az alkotmánybírák miért nem tudtak dönteni a kérdésben.

A szenátus február 7-én a szociálliberális kormánykoalíció és az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

A törvény ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői emeltek alkotmányossági kifogást. A két ellenzéki párt szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?