Az oktatási miniszter szerint felszínes az ellene benyújtott indítvány

Valentin Popa oktatási miniszter szerint „felszínes” a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által ellene benyújtott indítvány, annak kezdeményezői durva nyelvezettel próbálják kompenzálni az érvek hiányát.

Az alsóház plénuma előtt tartott felszólalásában Popa hangsúlyozta, az indítvány kezdeményezőinek nem az oktatási rendszer problémáinak a megoldása a céljuk, inkább arra törekszenek, hogy „sajátos helyzeteket erőltetett módon általánosítva” újabb és újabb fogásokat találjanak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció tanüggyel kapcsolatos politikáján.A tárcavezető azt állítja, az indítvány megszövegezői ellenőrzött adatok és információk helyett „a PSD-ellenes retorikából kölcsönzött feltételezésekkel” operálnak. „Tegyük félre a politikai spekulációkat, inkább leltározzuk fel a tanügy valós problémáit, amelyekkel foglalkozni kell” - fogalmazott plénumbeli felszólalásán a miniszter.

Valentin Popa hozzátette, az indítványba foglalt kiértékelésből az derül ki, hogy a kezdeményezők nem ismerik a kormányprogramot, majd tájékoztatta őket, hogy az abban felsorolt intézkedések közül 45 kivitelezés alatt áll, nyolcat már megvalósítottak, további nyolcat pedig más minisztériumokkal közösen fognak gyakorlatba ültetni.

Az oktatási rendszer átpolitizálására vonatkozó vádakra reagálva a miniszter azt mondta, a közoktatásban levő összesen 8632 vezetői tisztség közül 7164-et versenyvizsgával foglaltak el.

A tárcavezető azt a vádat is cáfolta, miszerint „kísérleteket végeznek a tanulókon”. Ennek kapcsán rámutatott, kizárólag olyan módosításokat eszközöltek, amelyekre szükség volt az oktatási rendszer hibáinak kiküszöbölése céljából.

A képviselőház plénuma hétfőn tárgyalja az oktatási miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. A szavazásra szerdán kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?