Kelemen Hunor az SZKT ülésén: céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát

Céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát – állapította meg a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén tartott politikai beszámolójában az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint 

„Sokak számára unalmas, hogy mindig azt mondjuk, számunkra is, hogy mindig ugyanazt kell mondanunk. Száz éve arról döntöttek az előttünk élő nemzedékek, hogy meg fognak harcolni, küzdeni a megmaradásunkért” –  indította politikai beszámolóját Kelemen Hunor, aki szerint újra és újra el kell kezdeni a harcot, nem szabad belefáradni, nem szabad abbahagyni. A centenárium évében szerinte azért kell erről beszélni, „mert  hiszünk abban, hogy amit kérünk, az nem vesz el senkitől semmit, nem fosztja meg a többséget” – tette hozzá.

Az RMDSZ helyzetértékelésnél a politikus szerint sok szempontot figyelembe lehet venni.  Az egyik az, hogyan áll az ország összességében, a másik, hogyan áll a politikai elitje összességében. Kelemen megállapította: gazdasági pályája felemelkedőben az országnak, mégsincs egy konszenzus ami a cél, az irányt illeti. A szövetségi elnök kifejtette: nincsenek nagy projektek, amelyekben konszenzus lenne a parlamenti pártok között.

Szerinte 2018-nak annak az esztendőnek kellene lennie, amikor néhány alapvető kérdésben a romániai társadalom párbeszédet folytat a jövőről. Ehhez szerinte néhány alapelvet és értéket tisztázni kell: mit értünk jogállam alatt, a hatalmi ágak szétválasztásán, illetve mit gondolunk az alapvető szabadságjogokról.  

"A vízióhiány és az ország stratégiai terveinek hiánya a mindennapokra is rányomja bélyegét: nő a szegénység és nő az elvándorlás, és mit sem ér a gazdasági növekedés, ha ezt nem fenntartható módon fordítja vissza a gazdaságba a kormányzat, úgy, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a szegénység felszámolására koncentráljon" – mondta a politikus.   

Kitért arra is, hogy Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is. "Üdvözöljük a szakértői következtetéseket, amelyek között számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre is. Románia továbbra sem rendezte a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzetét: bár mintaország látszatát kelti, a tények mást mutatnak, és ez most már Európában is egyértelmű. A román külügy továbbra is hárít, és konokul figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezek viszont megkerülhetetlenek" – szögezte le.

A 2018-as évről szólva Kelemen arra hívta fel a figyelmet, hogy következik az 1848-as forradalom 170-ik évfordulója. „170 éve szabadságot, egyenlőséget, testvériséget kértünk – sosem mások rovására. Ma sem elégszünk meg kevesebbel.Bár a szabadságharcot leverték, jött a kiegyezés. Ma is kiegyezésre törekszünk a román többséggel abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe lehet – ahogyan a szabadság is mindnyájunké: nyugodtan osztható, bárkinek adhatunk belőle, úgysem fogy el. A testvériségnek is csak akkor van értelme, ha az valós megértésre, és a másik teljes elfogadására irányul. Az egyenlőségnek azt kell jelentenie, hogy egyenlő esélyt biztosítunk mindenkinek” – jelentette ki.

Kelemen szerint a román többséggel ki kell egyezni abban is, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama: a román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké. „Ha van kiegyezés, a közös célokban is könnyebb megállapodni. Mi azt szeretnénk, hogy a közösen megtervezett jövő felé irányuljon tekintetünk” – zárta beszámolóját az RMDSZ elnöke.

MSPI: további 25 ezer aláírást gyűjtenek

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök tájékoztatóját azzal kezdte: a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés határozta meg az első olyan pontos, mérhető célt, amit sikerrel teljesített az RMDSZ. „Ahogy megígértük, elvégeztük a feladatot: 250 ezer helyett 261 ezer aláírást gyűjtöttünk össze Erdélyben. Mi több, az MSPI-nek nemcsak zászlóvivői vagyunk, hanem motorja és szervezője is Európa szinten” – sorolta Porcsalmi, majd bejelentette: március 25-ig további 25 ezer aláírást fog az RMDSZ összegyűjteni Erdélyből.

Porcsalmi ugyanakkor arra figyelmeztette a szövetségi képviselőket: az RMDSZ csak magára számíthat. "Nem jön a felmentősereg, nincs jótündér és három kívánság – nem végzi el a munkát senki más helyettünk. Csak az van, amit mi kitalálunk, csak az lesz meg, amit mi megcsinálunk. És a döntéseket sem mások hozzák, hanem mi" – jelentette ki.

Az ügyvezető elnök a fiatal kollegáinak is üzent. "Ne folyton másokat figyeljünk, ne a kifogásokat keressük – hanem nézzünk szembe saját magunkkal. Ne az öregekre kenjük kudarcaink vagy épp döntésképtelenségünk, ne hivatkozzunk állandóan a nehéz örökségre. A Szövetséget ma már a mi generációnk vezeti. Az RMDSZ mi vagyunk" – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?