FRISSÍTVE - Kifizetik a pártok a bírságát a Mircea Diacon orrát betörő kamionsofőrnek

FRISSÍTVE - Háromszéken összepótoltak a magyar pártok, hogy kifizessék a főfogyasztóvédő eltört orra miatt kiszabott pénzbírságot.

Az RMDSZ, MPP és ÉMNP háromszéki szervezetei anyagi támogatásban részesítik Leheta Lóránt Zsoltot, hogy kifizethesse a háromszéki főfogyasztóvédő, Mircea Diacon ellenében elveszített perben kiszabott büntetést. A három magyar párt csütörtöki közös nyilatkozatában rámutat, hogy „a kamionsofőr esete egyértelműen jellemzi a román igazságszolgáltatást: a magyarok lakta területen megengedett, hogy a román köztisztviselők diszkrimináljanak, visszaéljenek hatalmukkal, a bíróság pedig a kettős mércét alkalmazza”.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki főfogyasztóvédőt 2015 októberében, egy sepsiszentgyörgyi benzinkút vendéglőjében verték meg. Az ezt követő perben a bíróság 1000 eurónyi kártérítés és 2017 lej perköltség kifizetésére kötelezte a férfit, aki eltörte a fogyasztóvédő orrát. A Leheta Lóránt Zsoltot anyagilag támogató pártok közleményükben kifejtik: „helyszíni beszámolók szerint Mircea Diacon egy magyar nóta hallatán elkezdett mocskolódni, köpött a zenekar felé. Az érintett magyar ember kétszer is odament, s megkérdezte, miért teszi ezt. Diacon kijelentette: amíg ő itt van, magyar zenét nem fognak húzni! Majd Diacon részegen odament az asztalukhoz, és azt mondta: Fii atent, că eşti luat în vizor! (Vigyázz, mert figyellek!). Ekkor törött el a főfogyasztóvédő orrsövénye”.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke szerint azért álltak a megvádolt Leheta Lóránt Zsolt mellé, azért gyűjtötték össze a pénzt, hogy legyen világos: a más megyéből idetelepedett és nyakunkba ültetett köztisztviselő ne viselkedjen úgy, mintha az övé lenne az ország. Tisztességesen végezze a munkáját, ne keresse a konfliktusokat, és főként ne generálja azokat. Tamás Sándor szerint igazságtalannak tartják az ítéletet, amit a kamionsofőr esetében hozott a bíróság, hiszen szemet hunytak afelett, hogy a főfogyasztóvédő maga is súlyos törvénysértéseket követhetett el.

„Ekkor kóstolta meg - a korábban általa kigúnyolt - székely ízet. Nem tudni, hogy édes volt-e vagy keserű, mert nem nyilatkozott erről. Sajnálatos, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyták a főfogyasztóvédő esetében a hatalommal való visszaélés, ittas vezetés, provokáció kivizsgálását a nyomozás során”, nyilatkozta az RMDSZ háromszéki elnöke.

Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezetének elnöke leszögezte: nem a verekedést vagy a verekedőket akarják támogatni, hanem segíteni egy tettéhez viszonyítva súlyosan büntetett polgártársuknak egy szerény összeggel, amit a tagságuk körében gyűjtöttek össze.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke felháborítónak tartja a főfogyasztóvédő viselkedését. „A szóban forgó eset csak az egyik a sok közül. Nem hagyhatjuk annyiban, a jogsértő cselekedetei felett nem hunyhatunk szemet, mindennek van határa. Sajnálatos, hogy a román törvénykezés is az ilyen embereket támogatja. De aki keresi a székelyek igazságosságát, az így vagy úgy, de megkapja” – nyilatkozta Kulcsár Terza József.

Mircea Diacon azzal vált ismerté, hogy a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzései során rendszerint a megalapozott fogyasztóvédelmi kifogások mellett olyan állítólagos kihágásokért is büntet, amely a magyar nyelv vagy szimbólumok használatára vonatkozik. Például a „székely ízek” feliratú élelmiszerek miatt indított eljárást egy élelmiszergyártó ellen. Ezt követően a háromszéki taxisofőröket bírságoltak, mert autóira SIC (Terra Siculorum – Székelyföld) matrica volt ragasztva. Máskor pedig több gyerek-, néptánc és egyházi tábort is megbírságoltak többek között arra hivatkozva, hogy népszerűsítő anyagaik illetve belső szabályzatuk kizárólag magyar nyelvűek voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?