FRISSÍTVE - Kövesi: tavaly rekordszámú ügyet göngyölített fel a DNA

FRISSÍTVE - Tavaly rekordszámú, több mint 3 800 ügyet oldottak meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei, jelentette be Laura Codruţa Kövesi főügyész a DNA éves tevékenységi mérlegének szerdai bemutatásán.

Tájékoztatása szerint  2017-ben több mint 11 200 ügyet vizsgáltak ki. Annak ellenére, hogy csupán 100 ügyész dolgozhatott a bűnügyi eljárásokon, több mint 3 800 ügyet oldottak meg. „Az intézmény létrehozása óta ez a legnagyobb szám. Ez az ügyészek, a rendőrök, a szakértők és a DNA jegyzői közös erőfeszítésének eredménye" - mondta Kövesi.

A főügyész hozzátette, a jelenleg rendelkezésre álló források nem engedik meg, hogy egyetlen év alatt minden ügyet le tudjanak zárni, sok esetben ugyanis igen összetett a bizonyítási folyamat. Tavaly több mint 23 100 személyt hallgattak ki, naponta átlagosan 85 személyt. 12 milliónál is több okiratot tanulmányoztak át.

„Ezen dolgoztak idén a DNA munkatársai. (...) Mindezen erőfeszítések ellenére körülbelül 6 000 ügyet nem sikerült megoldanunk, szinte duplája ez a mennyiség annak, amit egy évben meg tudnak oldani az ügyészeink" - magyarázta Laura Codruţa Kövesi.

Ellenzik a törvények enyhítését

A főügyész közölte: a DNA ellenzi a korrupcióellenes törvénykezés enyhítését és az ügyészi függetlenség gyengítését. Szerinte 2017-ben voltak olyan törekvések, hogy bizonyos tettek ezután ne számítsanak korrupciós bűnténynek, hogy megvonjanak bizonyos nyomozási eszközöket és gyengítsék az ügyészek függetlenségét.

"Ellene vagyunk a korrupcióellenes törvénykezés enyhítésének. Ellenezzük az ügyészi függetlenség gyengítését. Ellenezzük, hogy elvegyenek tőlünk olyan nyomozási eszközöket, amelyekkel a társadalomra veszélyes bűnügyeket deríthetünk fel. Egy stabil törvénykezést szeretnénk, (...) amelyben az ügyészek függetlenek. Az ügyészek függetlensége egy megvesztegethetetlen érték" - fogalmazott a tevékenység ismertetésekor a korrupcióellenes főügyész. 

Véleménye szerint az ügyészeknek kötelességük jelezni azokat a kockázatokat, amelyek egyes törvénymódosításokban rejlenek. "Átláthatóan és indoklással alátámasztva bíráltuk ezeket a módosításokat. Közzétettük észrevételeinket, elküldtük ezeket a legfőbb ügyésznek és az a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM). Ezt tesszük ezután is, ha lesznek más próbálkozások is. Nem mi hozzuk a törvényeket, mi csak alkalmazzuk ezeket. De kötelességünk, hogy jelezzük azokat a kockázatokat, amelyeket bizonyos módosítások jelentenek" - fejtette ki a DNA főügyésze.

Vagyonzár 200 millió lej értékben

Kövesi elmondta, 2017-ben több mint 200 millió euró értékben rendelt el vagyonzárat a DNA.  "Állandóan figyelünk arra, hogy megpróbáljuk visszatéríteni a bűncselekménnyel okozott kárt" - mondta a korrupcióellenes főügyész. Hozzátette: a tavaly hozott jogerős ítéletek nyomán az állam csaknem 160 millió eurót szerezhet vissza. 

Tájékoztatása szerint a DNA-ügyekben tavaly hozott jogerős ítéletekben a bírák 159,9 millió euró értékben rendelték el anyagi javak elkobzását. "Ennek az összegnek ténylegesen be kell folynia az állami költségvetésbe. Az adóhatóságok feladata, hogy mielőbb végrehajtsák az ítéleteket" - szögezte le a DNA főügyésze. 

Johannis védelmébe vette a DNA-t

A tevékenységi mérleg ismertetését jelen volt az államfő is. Beszédében Klaus Johannis elmondta: szerinte olyanok fogtak össze a DNA lejáratására és politikai felügyelet alá helyezésére, akik ellen a vádhatóság bűnvádi eljárást indított, de a román államfő szerint ez megengedhetetlen, a maga részéről pedig továbbra is támogatja a DNA tevékenységét, a korrupció visszaszorítását.

Az államfő részrehajlónak, tendenciózusnak és politikailag elkötelezettnek minősítve az ügyészségről bemutatott miniszteri jelentést, amelyre hivatkozva a szaktárca vezetője a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte. Nem tért ki beszédében arra, eltávolítja-e hivatalából a korrupcióellenes főügyészt, de érkezéskor a rá váró újságírók érdeklődésére annyit mondott, "egyre távolabb kerülünk egy felmentéstől". Az államfő feltehetően arra utalt, hogy előző nap a bírák és ügyészek szakmai testülete is negatívan véleményezte a főügyész felmentését célzó miniszteri kezdeményezést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?