FRISSÍTVE – Nem ért egyet a CSM a DNA főügyészének leváltásával

FRISSÍTVE - Pontról pontra cáfolta kedden a korrupcióellenes ügyészség főügyésze az igazságügyi miniszternek azt a jelentését, amely alapján Tudorel Toader a leváltását kéri.  Laura Codruta Kövesi meghallgatása után a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatívan véleményezte a menesztését. Az utolsó szó az államfőé. Cikkünk frissül.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze szerint alaptalan és hamis indokok, valótlan állítások alapján kezdeményezte leváltását az igazságügyi miniszter. Laura Codruţa Kövesi a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keddi ülésén reagált Tudorel Toader jelentésére. A CSM véleményezni fogja a miniszter kérelmét.

„Ezek az indokok alaptalanok, nem valósak, semmi nem támasztja alá ezeket, némelyikük egyszerű állítás, amelynek semmi köze sincs a valósághoz. Egyes súlyos kijelentésekre semmilyen bizonyíték sincs. (...) Én benyújtottam az Igazságügyi Felügyelethez a 2016-ra és 2017 első félévére vonatkozó tevékenységi beszámolómat, amelyhez meggyőződésem szerint a miniszternek is hozzáférése volt, de nyomát sem találtam ennek a jelentésében” - nyilatkozta Kövesi.

Álláspontja ismertetésekor Kövesi kifejtette, Toader a felügyelet szeptemberi jelentésére hivatkozva állítja, hogy a DNA vezetője akadályozta az ügyészségnél végzett ellenőrzés lefolytatását, hogy rendellenességeket észleltek a menedzseri tevékenységében, illetve hogy önkényesen vezeti a vádhatóságot. "Hangsúlyozni szeretném, hogy azt a jelentést eredeti formájában nem hagyta jóvá a CSM ügyészi részlege (...), utólag módosítottak rajta, az IJ csak az észrevételek egy részét hagyta jóvá" - mondta Kövesi, hozzátéve, hogy a törvény értelmében a felügyelet eredeti jelentése jogilag értéktelen.

Hogyan rontott az ország megítélésén? Nem világos

Elmondta azt is, nem világos előtte, hogyan mérte fel az igazságügyi miniszter, hogy a külföldi sajtónak adott nyilatkozataival milyen mértékben rontott az ország megítélésén.

"Nem tudom, milyen közük lehet az én nyilatkozataimnak ahhoz, hogy neki magyarázatot kellett adnia az Európai Parlamentben egyes törvénymódosításokkal kapcsolatban. (...) Bebizonyosodott, hogy volt bármilyen összefüggés? Nem tudjuk. Azt követően, hogy bírók és ügyészek ezrei bírálták a módosító javaslatokat, azok után, hogy a DNA, a legfőbb ügyészség és a CSM negatívan véleményezte és bírálta a módosító csomag egyes elemeit, rendkívül szubjektívnek tűnik az az állítás, hogy az európai hivatalos fórumok, vagy az a kilenc nagykövet, aki egyszer csak megjelent az igazságügyi miniszternél, azért tették ezt, mert a DNA főügyésze bírálta a törvény bizonyos rendelkezéseit" - vélekedett Kövesi. 

A DNA-nál nem hamisítanak bizonyítékokat - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi. Cáfolta a miniszter azon állítását, miszerint a DNA-nál meghamisították bizonyos telefonbeszélgetések átiratát. A főügyész szerint azokban az ügyekben, amelyekre Toader hivatkozott, az átiratban észlelt tévedéseket utólag javították, és ilyen ok miatt egyetlen lehallgatási jegyzőkönyvet sem utasított el a legfelsőbb bíróság. A főügyész arra is rámutatott, a beszélgetések átiratának elkészítése kizárólag az ügyben nyomozó ügyész felelőssége, ezzel nem a DNA főügyésze foglalkozik.

"Eddig nem volt kíváncsi az álláspontomra"

Kövesi ugyanakkor felrótta az igazságügyi miniszternek, hogy eddig nem volt kíváncsi álláspontjára az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban. "Örvendek, hogy kérdéseket tesz fel, mert eddig nem kívánta megismerni álláspontomat azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyeket ellenem felhozott" - mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszternek.

A szóváltásra annak kapcsán került sor, hogy a korrupcióellenes főügyész emlékeztetett: amikor Tudorel Toader tavaly szeptemberben nyilatkozott a Belina-néven ismertté vált ügyben, a CSM megállapította, hogy az igazságügyi miniszter túllépte hatáskörét. Toader visszakérdezett, hogy milyen arányú volt a CSM döntése. "Az alkotmánybíróság szintén többségi szavazattal és nem egyöntetűen hozta meg azokat a döntéseket, amelyekre hivatkozva ön az én felmentésemet kéri, tehát teljesen mindegy, hogy azt a döntést, amely megállapítja, hogy ön túllépte hatáskörét, egyöntetűen vagy többségi szavazattal hozták" - vágott vissza Kövesi. 

A korrupcióellenes főügyész Tudorel Toader korábban ismertetett jelentésére reagálva kifejtette, sem nyilatkozataiban, sem a DNA ülésein nem vonta kétségbe az alkotmánybíróság tekintélyét, nem kommentálta, nem bírálta, és nem is dicsérte a testület határozatait. Hozzátette, nyilatkozataiban csak arra szorítkozott, hogy adminisztratív szempontból milyen hatásuk volt a taláros testület bizonyos döntéseinek az általa vezetett intézmény tevékenységére.

A főügyész hangsúlyozta, a statisztikai adatok és a minőségi mutatók egyaránt arra utalnak, hogy a DNA megalapítása óta az ő vezetése alatt érte el a legjobb eredményeket. Kövesi ugyanakkor rámutatott, 2013 óta egyetlen esetben sem marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Romániát olyan ügy miatt, amelyben a DNA folytatta a vizsgálatot, így a miniszter által felhozott ezen indok sem állja a helyét - mondta.

A korrupcióellenes főügyész azt is hangsúlyozta, hogy Toader jelentésében "visszamenőleges hatállyal alkalmazza az alkotmánybíróság egyes döntéseit", azaz a taláros testület olyan határozatainak be nem tartását kéri számon rajta bizonyos ügyek kapcsán, amelyeket a testület utólag hozott.

Negatívan véleményezték Toader javaslatát

A CSM ügyészi részlege végül negatívan véleményezte a főügyész tisztségből való visszahívására irányuló javaslatot. A testület elnöke, Codruţ Olaru azt mondta, a miniszteri kérelem elutasításáról szóló határozatot az indoklással együtt továbbítják majd az ügyben illetékes döntéshozóknak.

Értesülések szerint Toader javaslatának elutasítását hatan támogatták szavazatukkal, egy személy pedig annak elfogadására szavazott. A döntés közlése után sem Tudorel Toader miniszter, sem Augustin Lazăr legfőbb ügyész nem nyilatkozott az újságíróknak. Laura Codruţa Kövesi sem válaszolt a kérdésekre, azt mondta, hamarosan közzéteszi a jelentést, amelyet a CSM ülésén ismertetett.

A törvény értelmében az igazságügyi miniszter kezdeményezheti a DNA főügyészének visszahívását, a CSM ügyészi részlege konzultatív jellegű véleményezést ad ki, és az államfő hozza meg a végső döntést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?