Florea a magyarokhoz: ne vegyetek részt az autonómiatüntetésen

Marosvásárhely polgármestere arra kéri a magyarokat, hogy ne vegyenek részt a március 10-re meghirdetett autonómiatüntetésen. Dorin Florea ezt a kérést a Facebook-oldalán fogalmazta meg szerdán.

„Ne hagyjátok magatokat manipulálni, ne essetek a provokációk csapdájába. A székelyek, a románok és magyarok jóléte, Székelyföld földrajzi régióként történő elismerése a legnagyobb mértékben a helyi gazdaság fejlettségén, az európai uniós pénzek lehívásán múlik, nem az elkülönülésen, az autonómián" – üzente Florea.florea

Dorin Florea bejegyzésének ezt a címet adta: „Küzdjünk azért, hogy Marosvásárhely régióközpont legyen". Elöljáróban leszögezte: 16 éves polgármesteri mandátuma alatt a románok és magyarok közötti harmónia megteremtésén munkálkodott, a város megvalósításai az etnikumközi békének köszönhetők.

„Úgy érzem, jogom van felkérni benneteket, magyarokat és a Székelyföld támogatóit, hogy hagyjatok fel az olyan akciókkal, amelyek mindannyiunknak ártanak. Sokkal fontosabb, hogy a Románia közigazgatási átszervezéséről szóló vitában közösen támogassuk Marosvásárhely régióközponttá nyilvánítását" – fogalmaz a polgármester.

Florea szélmalomharcnak nevezi a küzdelmet Székelyföld autonómiájáért, Marosvásárhely régióközponttá nyilvánítását azonban megvalósíthatónak tartja. Szerinte a székelyföldi régió jelentősen uniós összegektől eshet el az autonómiatüntetések miatt. „A tüntetések csak Székelyföld elszigetelődéséhez vezetnek. Az EU nem finanszíroz etnikumközi feszültségekkel terhes régiókból érkező projekteket" – érvel a polgármester.

Kimaradt?