Kövesi leváltása: a legfőbb ügyész megnézné a jelentést, de nem működik a honlap

Augustin Lazăr legfőbb ügyész az igazságügyi minisztérium jelentésének közzététele után fogalmazza meg álláspontját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi leváltásával kapcsolatban.

A legfőbb ügyészség közleményben tudatta, hogy "a legfőbb ügyész az igazságügyi minisztérium jelentésének közzététele után fogalmazza meg álláspontját", miután a sajtó képviselői állásfoglalást kértek tőle azzal kapcsolatban, hogy Tudorel Toader bejelentette: kezdeményezi Laura Codruţa Kövesi menesztését.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök este húsz pontban foglalta össze a DNA főügyészének menedzseri tevékenységét átvilágító jelentést. Azt ígérte, hogy a sajtónyilatkozatot követően azonnal felkerül a jelentés a minisztérium honlapjára. Ennek ellenére csütörtök este óta nem működik a szaktárca internetes oldala.

A tárcavezető szerint a DNA főügyészének "tettei veszélybe sodorhatják az általa vezetett intézményt, amelyet túlzottan autoriter módon irányít, önkényesen viselkedik, dacol a parlament tekintélyével, valamint a kormány szerepével és hatáskörével, illetve kétségbe vonja az alkotmánybíróság döntéseit és tekintélyét". A felfüggesztésére vonatkozó javaslatot Toader elküldi a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének, illetve Románia elnökének

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?