Minority SafePack: szükség van még aláírásokra

Nagyváradon nyitotta meg pénteken Sógor Csaba a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium első emeleti dísztermében a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kiállítást, melyet a nagyváradi iskola diákjai állítottak össze. Az EP-képviselő Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke társaságában a Minority SafePack polgári kezdeményezésről is beszélt.

Kérjék meg Nyugat-Európában élő ismerőseiket, írják alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést – erre kérte a tárlatnyitó előtt megtartott sajtótájékoztatón Sógor Csaba a partiumiakat is. Mint mondta, az aláírásgyűjtés nem mindenütt halad a várt  ütemben, ezért szükség van a további kézjegyekre is.

Érdekes módon olyan országokban, régiókban halad nehezen az aláírásgyűjtés, ahol már rendeződött a kérdés, mint például Dél-Tirolban, másutt pedig, mint Görögországban vagy Bulgáriában, retorzióktól tartva például a török kisebbség tagjai félnek aláírni az íveket, de Magyarországon vagy Szlovákiában sem gyűlnek kellő ütemben az aláírások. A balti államokban, ahol jelentős orosz kisebbség él, összegyűlhet a kellő számú aláírás – tette hozzá az EP-képviselő.

Sógor Csaba emlékeztetett: ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés sikeres legyen, és Európai Bizottság foglalkozzon a kisebbségvédelem szabályozásával, legalább hét uniós tagállamban el kell érni a megszabott számú aláírást, és egymillió embernek kell támogatnia a kezdeményezést. Európa-szerte mintegy 50 millió embert érintene egy lehetséges közös, uniós kisebbségvédelmi szabályzás, mégis azzal szembesülnek, hogy egymillió aláírást sem könnyű összegyűjteni. Arra gondolni sem mer, mi történik a aláírásgyűjtés kudarca esetén, mivel azzal legalább „15-20 évre befognák a szánkat” – mondta Sógor Csaba.

Mivel az online és a papír alapú aláírásgyűjtés párhuzamosan folyik, eddig valamivel több 650 ezer szignó gyűlt össze, tehát 350 ezer aláírásra még szükség van. Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke arra emlékeztetett: a polgári kezdeményesek lehetőségével azért is fontos élni, mert ez jelzés lenne az unió felé is a polgárok akaratáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?