A nagy bejelentés előtt megszólalt a legfőbb ügyész Kövesi menesztésének ügyében

Nincs semmiféle alapos ok az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való felmentésére - nyilatkozta csütörtökön a legfőbb ügyész. 

Augustin Lazăr hangsúlyozta, jelen helyzetben - folyamatban van az igazságügyi törvények módosítása, illetve több olyan fontos ügyben, amelyben közszereplők is érintetettek, közeleg a büntetőeljárási folyamat vége - a DNA és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), illetve ezek vezetői vannak a leginkább kitéve a támadásoknak. " Nincs semmiféle alapos ok a DNA főügyészének tisztségből való felmentésére" - nyomatékosította Lazăr az RFI rádiónak adott interjúban annak kapcsán, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön 18 órától ismerteti a DNA menedzseri tevékenységéről készített jelentés következtetéseit. 

A legfőbb ügyész ugyanakkor rámutatott: az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített jelentések is arra világítanak rá, hogy az elmúlt években jól teljesített a DNA, magas szintű szakmaiságról téve tanúbizonyságot. 

Lazăr szerint azok a személyek, akik "különféle televíziós show-műsorokban" próbálnak "érzelmeket gerjeszteni" és így hatni azokra, akiknek dönteniük kell ügyükben, általában olyan vádlottak, akik elsőfokú vagy éppen jogerős ítélet előtt állnak, és "utolsó esélyüket játsszák meg". 

Arra a kérdésre, hogy szerinte megalapozottan vádolják-e Laura Codruţa Kövesit az általa vezetett intézmény átláthatóságának hiányával, Augustin Lazăr így felelt: "Mi bűnüldöző tevékenységet folytatunk, nem médiashow-kat rendezünk, nem magyarázhatjuk egész nap a televíziókban, hogy X-et vagy Y-t miért értük tetten a bűntett elkövetése közben, és hogy az általunk felhasznált bizonyítékok törvényesek". 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?