Korodi: a DNA-nak hitelességi problémái vannak, de Kövesi kitölti mandátumát

Árthatnak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hitelességének az intézménnyel kapcsolatban kirobbant botrányok, amelyekre eddig nem sikerült meggyőző választ adni - mondta Korodi Attila RMDSZ-es képviselő a Radio France Internationale-nak adott interjújában. A politikus szerint ugyanakkor a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi kitölti 2019-ig szóló mandátumát.

"Azt hiszem, hitelességi gondjai vannak (a DNA-nak - szerk. megj.), mert a jelenlegi botrányokra eddig adott intézményes válaszok nem elég meggyőzőek. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megjelennek-e további botrányok, további felvételek is, amelyeket különböző személyek hoznak nyilvánosságra. Ha azokat sem kísérik megfelelő érvek vagy ellenérvek, ha azokat sem elemzik ki komolyan, intézményes szinten, és a romániai társadalom nem fog megnyugtató választ kapni, akkor a DNA rengeteget fog veszíteni, és vele együtt valószínűleg Románia is” - mondta Korodi.

Az RMDSZ-es képviselő szerint az egyelőre tisztázatlan "ploieşti-i ügyek" és más jelek is utalnak arra, hogy „a DNA-n belül lehetnek tisztességtelen eljárási módszerek, gyakorlatok.” Leszögezte ugyanakkor, hogy ezeknek az információknak a hitelességét kizárólag az Igazságügyi Felügyelet és a Legfelsőbb Bírói Tanács hivatott megállapítani.

Korodi Attila úgy vélekedett: „a DNA, akárcsak más intézmény, nem függhet egyetlen embertől”, és korrekciós mechanizmusokra van szükség a felmerülő problémák kiküszöbölésére. Azt is hangsúlyozta, hogy a DNA megítélésével kapcsolatos gondokat - ha a CSM is igazolja ezek fennállását - mielőbb orvosolni kell, mert nagyon fontos intézményről van szó. „A korrupcióellenes harc elsődleges fontosságú, másrészt viszont az emberi jogok is alapvetőek. A két tényezőt együtt, egységesen kell figyelembe venni” - szögezte le.

A politikus szerint a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi ki fogja tölteni 2019-ig szóló mandátumát, hiszen már bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, és az államfő is azt nyilatkozta: nem látja jelen pillanatban indokoltnak a korrupcióellenes főügyész menesztését. „Nem hiszem, hogy rövid időn belül változás lesz” - mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?