Megalakulhat a kormányőrség vezetőjét vizsgáló bizottság

Jóváhagyta kedden a szenátus és a képviselőház együttes plénuma a kormányőrség (SPP) vezetője, Lucian Pahonţu tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság létesítéséről szóló határozatot. A testület megalakítását 225 törvényhozó támogatta szavazatával, 106-an ellene voksoltak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ellenezte a vizsgálóbizottság létrehozását. Ezen alakulatok képviselői szerint ezzel a kezdeményezéssel a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) célja hitelteleníteni, megfélemlíteni és ellenőrzése alá vonni a SPP-t. A kormányőrség autonóm struktúra, amelynek megszervezéséért és működési szabályzatának jóváhagyásáért a Legfelsőbb Védelmi Tanács felel, a parlament szakbizottságai révén csak ellenőrizheti azt - hangsúlyozták. Raluca Turcan liberális képviselő bejelentette, hogy alakulata alkotmányossági kifogást emel a parlamenti bizottság létesítéséről szóló határozat ellen.A határozat értelmében a parlamenti bizottságnak többek között át kell vizsgálnia Pahonţu elmúlt öt évre benyújtott tevékenységi beszámolóját, azt, hogy a SPP beavatkozott-e a kormányőrség hatáskörét meghaladó tevékenységekbe, befolyásolt-e politikai döntéseket. Ugyanakkor ellenőrzik a SPP más intézményekkel kötött együttműködési megállapodásait, és azt is megvizsgálják, hogy milyen kritériumok alapján jelölték ki a közméltóságok védelméért felelős tiszteket.

A bizottság 15 tagú lesz. A PSD Ionel Daniel Butunoi és Marian Pavel szenátort, valamint Marius Mărgărit, Eugen Neaţă, Alexandru Bălănescu, Laura Moagher és Liviu Pleşoianu képviselőt, a PNL Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu képviselőt, illetve Daniel Fenechiu szenátort, az USR Bogdan Rodeanu képviselőt, az RMDSZ Apjok Norbert képviselőt, az ALDE Ică Florică Calotă képviselőt, a PMP pedig Adrian Todoran képviselőt jelölte a testületbe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?