„Johannis fedezi Kövesit” - államfőellenes tüntetés zajlott Cotroceni előtt

Államfőellenes tüntetés zajlott szombat délután Cotroceni előtt. A néhány tucat tiltakozók között volt Liviu Pleşoianu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője is, aki szerint Klaus Johannis 'fedezi' az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.

A tiltakozók román zászlókat lobogtattak és az államfő lemondását követelték. Egyesek kezében narancs volt. "Azért jöttünk, hogy hozzunk Klaus Johannisnak igazi tenerifei narancsot. Ha itt lenne, átadnánk neki, mert tudjuk, hogy kedveli és megkérnénk, hogy ne beszéljen logikai képtelenségeket" - nyilatkozta Pleşoianu.

A képviselő arra a DNA körül kirobbant botrányra utalt, amelyről bővebben itt olvashat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy az elnök saját bevallása szerint nem hallotta a DNA vezetőjét kompromittáló felvételeket és nem olvasta a vonatkozó jegyzőkönyveket, így nem kellene hogy nyilatkozzon az ügyben.

Pleşoianu elítélően nyilatkozott Tudorel Toader igazságügyi miniszterről is, aki hazajött Japánból és 'tájékoztatott, hogy majd tájékoztat'. Meglátása szerint az egyetlen normális dolog, amit Toader tehet, hogy leváltja Kövesi korrupcióellenes és Lazăr országos főügyészt.

A tiltakozáson részt vesz Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt tisztje is, aki - mint mondta - azért jött a tüntetésre, hogy "megvédje jogait, ahogyan minden állampolgárnak meg kellene védenie". A helyszínen van néhány olyan személy is, aki Laura Codruţa Kövesit támogatja, többek között Mălin Bot újságíró. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?