F. Iordache: a parlament dicsősége, ahogyan kinéz az igazságszolgáltatás három törvénye

A "parlament dicsősége", ahogyan kinéz az igazságszolgáltatás három törvénye, amelyekben "csak nagyon kevés" alkotmányellenes cikkelyt találtak - mondta Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Olt megyei képviselője, az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását kidolgozó parlamenti különleges bizottság elnöke. 

"Ha az alkotmánybíróság nyilatkozatát nézzük, akkor én azt gondolom, hogy a parlament dicsősége, ahogyan kinéz a három törvény. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra vonatkozó 317-es törvény esetében 120 szakaszból mindössze négyet, a 303-as törvény esetében hetet, a 304-es estében pedig ismét csak négyet találtak alkotmányellenesnek. Tehát több mint 300 cikkelyből mindössze 15, s abból hármat kell újrafogalmazni" - nyilatkozta Florin Iordache.

Eckstein: a talárosok csattanós választ adtak

"Gyorsmérleg. Döntést hozott az alkotmánybíróság mindhárom igazságszolgáltatást szabályozó törvénytervezet esetében. A 303/2004 sz. törvény módosításánál 14, a 304/2004 és a 317/2004 pedig 4-4 alkotmánysértő előírást állapított meg. Ezek egy része érdemi, mint például a bírók anyagi felelősségéről, a legfelsőbb bírói tanács (CSM) vezetőinek kinevezéséről, a SRI-t ellenőrző bizottság kitiltásáról a bírók ellenőrzésében, más részük inkább formai. Lehet vitatni, hogy sok vagy kevés 22 alkotmányellenes passzus három törvénytervezetben. Szerintem nagyon sok. Arra a kérdésre, amit a kormánypártok, plusz RMDSZ ismételten feltett: mondj egyetlen alkotmányellenes előírást a tervezetekben, az alkotmánybíróság csattanós választ adott. Ha tetszik, 22-öt" - értékelte a talárosok döntéseit Eckstein-Kovács Péter volt szenátor, aki több alkalommal is tiltakozott a módosítások ellen. 

A PSD-ALDE több alkalommal is hangsúlyozta, az igazságszolgáltatás módosítására azért van szükség, mert az alkotmánybíróság több pontban is alkotmányba ütközőnek találta a korábbi jogszabályokat. A módosítások több pontban úgyszintén alkotmányellenesek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?