FRISSÍTVE - Március 2-án hirdetnek elsőfokú ítéletet Horváth Anna perében

A vádlottak felmentését kérte a védelem Horváth Anna és Fodor Zsolt bűnvádi perének pénteki tárgyalásán. Ítéletet március 2-án hirdet a a kolozsvári táblabíróság. Meghallgatuk a vád- és a védőbeszédeket.

„Nincs egyetlen egy bizonyíték sem, ami alátámasztaná, hogy Horváth Anna bűncselekményt követett el. Amit az ügyész felsorakoztatott, annak semmi köze a büntetőjoghoz. Ezért optimistán várom az ítéletet” – nyilatkozta a Maszolnak Horváth Anna ügyvédje a volt kolozsvári alpolgármester perének pénteki tárgyalása után. Gheorghiță Mateuț ugyanezt fejtette ki – nyilván sokkal részletesebben – a védőbeszédében, amelyet azonban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészének vádbeszéde előzött meg.

„Okkult kampányfinanszírozásról” beszélt az ügyész

Horváth Annát befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással, Fodor Zsoltot befolyásvásárlással és pénzmosással vádolják. A DNA szerint a volt alpolgármester 2016 február és májusa között egy ingatlan felújításához szükséges engedélyek kiállítása érdekében járt közben a polgármesteri hivatal alkalmazottjainál az üzletember érdekében.

Május 13-án a segítség ellenében az alpolgármester a városban zajló két zenei fesztiválra 60 bérletet kért az üzletembertől 20 ezer lej értékben, amelyeket később a helyhatósági választási kampányban önkéntesek között osztott szét. A törvényesség látszatát egy támogatási szerződéssel próbálták fenntartani, amely Fodor Zsolt egy cége illetve a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) között kötöttek meg – olvasható a vádiratban.

A pénteki tárgyaláson az ügyész elsősorban arra hegyezte ki a vádbeszédet: bizonyított, hogy a 20 ezer lej, amellyel szerinte Fodor Zsolt megvásárolta Horváth Anna befolyását, voltaképpen illegális kampányfinanszírozás volt. Szerinte az üzletember cége, az Euros GSM és a KMDSZ közötti támogatási szerződés fiktív adományozás volt.

Azt is hangoztatta: bizonyított, hogy ezzel a támogatással Fodor Zsolt az akkori alpolgármester városházi hivatalnokokra gyakorolt befolyását akarta megvásárolni. „Az igaz, hogy az üzletember nehézségekbe ütközött a hivatalban, de ez még nem indokolja az okkult kampánytámogatást. A választási kampányok finanszírozásának átlátható módon kell történnie” – fogalmazott a vádhatóság képviselője, aki beszéde végén a vádlottak elítélését kérte.

Ügyvéd: semmi sem támasztja alá a vádakat

Gheorghe Mateuț azt hangoztatta védőbeszédében: a DNA nem bizonyítékokra, hanem bizonyítéknak vélt tényállások értelmezésére alapozza a vádakat. A védelem szerinte azonban bizonyítani is tudja, hogy Horváth Anna nem követte el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel megvádolták.

Az ügyvéd felhívta a bírónő figyelmét arra, hogy az EURO GSM és a KMDSZ közötti szerződésben foglaltak teljesültek. „Ez nem egy fiktív szerződés. Arról szólt, hogy Fodor Zsolt szponzorálja a KMDSZ önkénteseinek a tevékenységét. A pénzből pedig valóban a KMDSZ keretében önkénteskedők részesültek” – szögezte le Mateuț. Felidézte azokat a tanúvallomásokat is, amelyek ezt igazolják. „Olyan személyek részesültek a támogatásból, akik nem csak az RMDSZ kampányában, hanem más önkéntes tevékenységekben is részt vettek” – mondta az ügyvéd.

Mateuț szerint a Horváth Anna és Fodor Zsolt közötti, a Román Hírszerző Szolgálat által lehallgatott 2016. május 13-i beszélgetés átirata sem bizonyítja a volt alpolgármester elleni vádakat, annak ellenére, hogy ezt az ügyészség perdöntő bizonyítéknak tekinti. Arról nem is beszélve – tette hozzá –, hogy a vádirat egy olyan – pontatlanságoktól hemzsegő – fordításra alapoz, amelyet mindössze 4 óra alatt végzett el a DNA által felkért fordító, míg ugyanez a munka a bíróság által kijelölt fordítónak 46 órájába került.

„A lehallgatott beszélgetés alapján még a gyanúja sem áll fenn annak, hogy a 20 ezer lejes szponzori szerződés aláírása összefüggne Fodor Zsolt ingatlanfelújítási engedélyével. Horváth Anna egyetlen utalást sem tesz arra, hogy hatni próbál majd a polgármesteri hivatal alkalmazottaira az üzletember érdekében” – mondta az ügyvéd. Emlékeztetett arra is, hogy az perbe tanúként beidézett városházi alkalmazottak egyike sem erősítette meg, hogy Horváth Anna befolyásolni akarta volna a munkájukat Fodor Zsolt ügyében.

Mateuț felhívta a figyelmet arra, hogy a befolyással történő üzérkedés egy egyezséget feltételez, amely arról szól, hogy az egyik fél „eladja” a befolyását pénzért vagy más javakért cserében a másik félnek. „Egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy ilyen egyezség született volna Horváth Anna és Fodor Zsolt között. Ennek a szándéka sem bizonyított. Ilyen ígéret sem hangzott el a védencem részéről, és az üzletember sem kért tőle ilyesmit” – szögezte le a volt alpolgármester jogi képviselője. Végezetül a vádlott felmentését kérve megjegyezte azt is: a tanúvallomásokból is kiderült, hogy Horváth Anna "olyan erkölcsi tartású ember, akinek személyisége összeegyeztethetetlen bűncselekmények elkövetésével".

"Amit befolyásnak neveznek, az a munkám volt"

Fodor Zsolt ügyvédeinek védőbeszéde után Horváth Anna is szót kapott. A volt alpolgármester elmondta: nem követte el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel megvádolták. "Sem Fodor Zsolt, sem más próbálta megvásárolni a befolyásomat. Amit az ügyészek a befolyásomnak neveznek, az a munkám volt" – mondta Horváth Anna emlékeztetve a bírónőt arra, hogy a Román Hírszerző Szolgálat a mai napig minden lépését figyeli.

A vád- és a védőbeszédek meghallgatása után a bírónő március 2-ra tűzte ki az ítélethirdetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?