Románia új rakétarendszert vásárol Amerikától

Románia három - egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló - HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését Románia nemzetbiztonsági érdekeivel, NATO-tagállamként vállalt kötelezettségeivel és az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnersége elmélyítésének szándékával indokolta a védelmi minisztérium.

A döntésről kiadott kormányközlemény nem tartalmazza a vételárat, de a Hotnews.ro hírportál szerint a beszerzés - lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló - költségvetése eléri a másfél milliárd dollárt.

A portál szerint a távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni, az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően. A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A HIMARS-program - a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után - a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amely szerint Románia 9,8 milliárd euróért  vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Románia 2017-ben a GDP két százalékának megfelelő szint (hárommilliárd euró) fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok előzőleg egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?