Markó Attila: a Mikó-ügy óta nem hiszek a román igazságszolgáltatásban

„Milliószor elmondtam, hogy a kárpótlási ügyekben soha egy vasat sem kaptam. Azt is elmondtam milliószor, hogy ha volt ezek között lopás, ahhoz nekem nincs semmi közöm” – jelentette ki a Maszolnak Markó Attila.

A volt képviselőt arról kérdeztük, hogy a bukaresti táblabíróság a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának több volt tagjával együtt alapfokon börtönbüntetésre ítélték. A bíróság a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján hozta ezt a döntést. Markó Attilára öt éves börtönbüntetést szabtak ki.

 „Mit reagáljak? Hogy a Mikó-ügy döntése óta nem hiszek a román igazságszolgáltatásban?” – fogalmazott megkeresésünkre a volt képviselő. Leszögezte: a kárpótlási ügyekben soha semmilyen pénzt nem kapott, és ha történtek visszaélések a bizottságban, ezek az ő tudomása nélkül történtek.

„Korábban elmondtam már azt is, hogy aki ezekben részt vett, azoknak felelniük kell. De nincs semmilyen felelőssége azoknak, akik ezekről nem tudtak. Semmilyen törvényi kötelességük nem volt felülbírálni egy szakvéleményt” – jelentette ki Markó.

A volt képviselő megállapította: az igazságot nem Romániában osztják. „Ha ott osztanák, akkor most ott lennék. Szeretnék harcolni, de csak ha van esélye az igazságnak. Ameddig a bírói ítéleteket máshol írják meg, addig esélye sincs az igazság érvényesülésének” – fogalmazott a kártérítési bizottság volt tagja. Korábbi reakciója a DNA vádeemelésére itt olvasható.

Ezek az előzmények

Markó Attilát 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium – visszaszolgáltatásához. Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

Az ügyben egyébként többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő, Theodor-Cătălin Nicolescu volt képviselő, a kártérítési bizottság volt alelnöke 9 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették.

Kapcsolódók

Kimaradt?